Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyfödd tvingades att amputera efter miss

Foto: Patric Söderström

En nyfödd pojke vid Blekingesjukhuset i Karlskrona drabbades av en elakartad tumör och tvingades amputera benet. Nu kräver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att landstinget utreder varför läkaren inte utredde svullnaden på pojkens underben ordentligt innan han skickades hem.

Pojken föddes efter en okomplicerad graviditet och förlossning. Läkarna upptäckte en svullnad på pojkens ena underben och det gjordes ett ultraljud på honom. Därefter fick familjen åka hem.

Tre veckor efteråt

Först när bebisen var tre veckor gammal upptäckte läkare tumören. Och strax därefter amputerades det sjuka benet av i lårhöjd.

IVO vill att landstinget utreder varför läkaren som hade hand om den nyfödde inte bad om hjälp av en mer erfaren kollega eller en röntgenläkare innan han skickade hem pojken.

Lidande

Läkaren själv menar att han inte brukar besluta om uppföljning av avvikande fynd utan att han då informerar föräldrar och uppmanar dem kontakta sjukhuset vid eventuell förändring.

Eftersom tumören var aggressiv och växte snabbt tycker barnets föräldrar att fördröjningen innan tumören kunde konstateras spelade stor roll både för tumörens utveckling och för deras sons lidande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!