Nyfödd med covid-19 hade smittats i magen

Ett för tidigt fött barn i Skåne testades positivt för covid-19 när det bara var två dagar gammalt. Barnet smittades redan i mammans mage, visar en unik studie.

Enligt en ny studie har det gått att utesluta att barnet smittats utanför mammans mage.

Bara i ett fåtal tidigare fall i världen har detta kunnat bekräftas och den nya studien ger svar på flera viktiga frågor om hur mamma och barn kan påverkas av infektionen.

Mehreen Zaigham, läkare inom kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus, har arbetat med den unika studien.
Foto: Skånes universitetssjukhus
Ingen i personalen testade positivt och ingen utvecklade symtom under tiden de övervakades. Det visar att barnet inte spridit smittan vidare till vårdpersonalen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Barnet förlöstes med akut kejsarsnitt sedan mamman kommit till sjukhuset med covidliknande symptom och barnet i magen visat tecken på syrebrist och sjunkande hjärtljud. Efteråt behövde barnet hjälp med andningen och separerades från mamman.

När det visade sig att barnet var smittat undersöktes moderkakan.

– Vi kunde konstatera att moderkakan var infekterad på både barnets och mammans sida, säger läkaren Mehreen Zaigham i ett pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus.

Klarade sig bra

Barnet klarade sig bra, men fick i början andningshjälp och de vårdinsatser som brukar ges barn som är för tidigt födda.

Personal som hade vårdat barnet bar inte på smittan.

– Ingen i personalen testade positivt och ingen utvecklade symtom under tiden de övervakades. Det visar att barnet inte spridit smittan vidare till vårdpersonalen trots nära kontakt och hög risk för virusexponering via droppsmitta, säger överläkaren Anna Holmberg.

Samma virusstammar fanns hos mamman, barnet och i moderkakan, vilket ytterligare stärker slutsatsen att barnet smittades i magen.

Barnet fick bara en lindrig infektion och hade bildat egna antikroppar, vilket Philip Tannenberg, läkare i barnmedicin, tycker är glädjande. Men samtidigt anser han det oroande att barnets hälsa var så pass påverkad precis före födseln.

Moderkakan delvis förstörd

Trots att mamman hade en mild infektion var moderkakan delvis förstörd i sin struktur och fungerade inte som den skulle.

– Det kan nog vara så att vi behöver tänka om lite kring övervakningen av gravida som har covid-19, och betrakta dem som en tydligare riskgrupp än vi gör i dag, säger Mehreen Zaigham i pressutskicket.

– Om man har covid-19 och har känt minskade fosterrörelser ska man absolut söka vård, och det är viktigt att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Obstetrics & Gynaecology.

TV: Tvååriga Ellies blåmärken var cancer

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!