Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyfiken kut räddad från kärnkraftsdamm

Sälungen är inte den första som förirrat sig in i kylvattensdammen. För knappt fyra år sedan var det sälen Torsten som var på villovägar.Foto: OKG

Sälungen som varit fast i en kylvattendamm vid Oskarshamns kärnkraftverk är fri igen. Kutens nyfikenhet underlättade räddningsoperationen.

– Den här lilla sälen var så nyfiken och orädd, så när man lade upp fisk på en sandbank kröp den upp där och det gick att kasta ett fångstnät över den, säger Anders Österberg, informationschef vid kärnkraftsoperatören OKG, till TT.

Nätet lyftes sedan över i en container och sälen fick åka truck till stenhällarna vid havet. Den hade ingen brådska ut i friheten.

– Den ville inte ens simma i väg när vi släppt ut den, utan kikade nyfiket på oss från vattnet, berättar Jonas Käll, som var med när sälen fångades in, för P4 Kalmar.

Det är inte första gången sälar fastnar i kylvattendammen och det är svårt att hindra att det händer igen.

– Det skulle kräva väldigt stora investeringar, så vi får räkna med att det kommer nya sälar, säger Anders Österberg.