"Vi hade dörren till baksidan öppen så kulan gick in den vägen", säger Younes Cheikhi. Bilal Fingöl skottskadades i Malmö i somras när han var på besök i staden. Lang Conteh från Gambia utsattes för en beskjutning i somras. Foto: LASSE SVENSSON, RONNY JOHANNESSON och TOMAS LEPRINCE
"Vi hade dörren till baksidan öppen så kulan gick in den vägen", säger Younes Cheikhi. Bilal Fingöl skottskadades i Malmö i somras när han var på besök i staden. Lang Conteh från Gambia utsattes för en beskjutning i somras.  Foto: LASSE SVENSSON, RONNY JOHANNESSON och TOMAS LEPRINCE

Nye lasermannen kan ha fångats på bild

Publicerad
Uppdaterad
Den nye lasermannen kan ha fångats på bild.
Alldeles nedanför lägenheten där kvinnorna besköts i Kroksbäck sitter en kamera.
- Polisen har varit här och frågat efter filmen, säger Chadi Hilal som jobbar i "Kroksbäcks livs" som har kameran.
Övervakningskameran är placerad alldeles utanför butiken - och bredvid en markplansingång till lägenhetshuset där de två kvinnorna besköts under torsdagskvällen.
Maria Lundström, 51, stod på platsen vid tiden för skottdramat.
- Det var mellan halv åtta och tjugo i åtta på kvällen eller något liknande. Jag stod här nere och hörde att något smällde ovanför mig.
- Sedan såg jag folk som kom springande och sedan kom polisen. De verkade vara väldigt stressade, säger hon.

Skymt av en man

Hon berättar för Expressen att hon inte såg en skymt av gärningsmannen, som tidigare beskrivits som en svartklädd man. Men om han rört sig på platsen tidigare under dagen kan han ha fångats på bild av "Kroksbäcks livs" övervakningskamera. Utöver kameran vid ingången till lägenhetshuset, finns flera kameror inne i butiken.
- Polisen har varit här och sagt att de ska komma och hämta filmen, säger Chadi Hilal som jobbar i affären.
Polisen har ännu inte kunnat titta på filmen för att se om det finns någon person med som kan vara intressant för utredningen.
- Vid det som hände i torsdags fanns en kamera i området. I de andra fallen har jag inga uppgifter om det. Men om den har fått med någonting vet jag inte, säger Calle Persson, informatör vid Skånepolisen.

Rakt in i köket

Att söka efter övervakningsmaterial är vanligen något polisen gör precis i inledningsskedet av en brottsutredning.
- Ibland är det så att materialet måste plockas ut rent fysiskt och det gäller att få tag i rätt person som har det tekniska kunnandet i just den här lagringen, säger Calle Persson.
Skottet som sköts in i lägenheten i torsdags gick rakt in i bostadens kök. De två småbarnsmammorna, 26 och 34 år gamla, skadades båda i attacken.
Flera av de beskjutna den senaste tiden har fått allvarliga skador.

Kulan gick in den vägen

I augusti befann sig Younes Cheikhi och två anställda inne i gatuköket i Slottsstaden när de plötsligt såg en röd prick på fönsterrutan
- Vi hade dörren till baksidan öppen så kulan gick in den vägen. Två, tre sekunder senare hade den troligtvis träffat någon av oss, säger Younes Cheikhi.
- Jag är rädd för att gärningsmannen hinner skada någon allvarligt innan polisen stoppar honom, säger han oroligt.
Ett annat offer är Bilal Bingöl, 29, som besköts i somras när han var på besök i Malmö.
Någon sköt mot honom när han satt och väntade i en bil utanför släktingen Suleiman El Batals butik.
- Kulan träffade axeln och han fick tillbringa flera veckor på sjukhus, först i Sverige och sedan i Turkiet, säger Suleiman El Batal.

"Måste jobba hårt"

I9 juni besköts tre män utanför simhallen Aq-va-kul när de steg ur en taxi.
- Vi skulle vidare på ett diskotek när plötsligt min kompis kastade sig ner på marken. Han hade hört skott.
- Vi såg aldrig vem som sköt, säger Lang Conteh, 41, och fortsätter:
- Nu måste polisen jobba hårt för att få tag i honom, det här är inte roligt längre. Det är riktigt allvarligt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag