Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nyckelvittnet: "Jag fruktade för mitt liv"

GAV AVGÖRANDE TIPS. Therese Tang, 32, spelade med och lyckades få den misstänkte gärningsmannen att både erkänna mordet och peka ut var kroppen gömts. Men hon har inte känt sig trygg efteråt. Foto: Privat
KROPPEN LÅG NEDGRÄVD. Lantbrukaren Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i augusti 2012. Knappt två år senare, den 3 juli, börjar polisen gräva på ett fält 700 meter från lantbrukarens villa. Två meter ner i jorden hittas resterna av kroppen. Foto: Karl Nilsson
Göran Lundblad sköts i huvudet med hagelgevär. Foto: Privat

Therese Tang, 32, blev ofrivilligt indragen i det spektakulära mordet på lantbrukaren Göran Lundblad, 63, utanför Kalmar.

Genom sin insats blev hon en starkt bidragande orsak till att polisen till sist lyckades lösa den mystiska mordgåtan.

Samtidigt kände hon sig oerhört sviken av polisen.

- Jag fruktade för mitt liv, men fick ingen hjälp, säger Therese.

Göran Lundblad hittad nergrävd

2012

29 augusti – Polisen misstänker att det åtalade samboparet grävde graven i åkern vid 16-tiden.

Ett telefonsamtal kl 21.13 som pågick till kl 21.44 till en anhörig är det sista livstecken från Göran Lundblad.

30 augusti – Göran Lundblad skjuts med ett hagelgevär i ansiktet när han ligger i sin säng, troligen någon gång på morgonen enligt polisutredningen. Hans kropp packas in i en presenning och fraktas sedan 700 meter till graven som täcks över med jord.

31 augusti – Kvinnan sätter in en stor summa pengar på ett konto som tillhör en släkting till hennes sambo

10 september – Göran Lundblad anmäls som försvunnen. Men direkt uppstod frågetecken. Göran Lundblad var flygrädd och föredrog att köra bil även utomlands. Ändå fanns båda hans bilar kvar.

17 november – Missing people söker efter Göran Lundblad i Kalmar där han hade en lägenhet.

2014

17–18 maj – Missing people organiserar skallgång efter Göran Lundblad i trakterna kring hans bostad i Förlösa.

19 juni – Den åtalade mannen påstås av åklagaren samma dag ha erkännt för Therese Hällblad Tang i Missing people att han mördat Göran Lundblad. Mannen ska också ha beskrivit hur och var kroppen begravts. Delar en bekännelsen spelades in i smyg av Therese Hällblad Tang som samma dag kontaktade polisen. På kvällen grips mannen av polis.

20 juni – Kvinnan grips som misstänkt för mord. Båda häktas. Varken mannen eller kvinnan har erkänt brott under förundersökningen.

7 november – Mannen och hans sambo åtalas som misstänkta för att tillsammans och i samförstånd ha mördat Göran Lundblad. Båda nekar till brott.

Lantbrukaren Göran Lundblad var en av de rikaste i Kalmar län. Han var god för över 50 miljoner kronor.

Den sista säkra iakttagelsen av Lundblad gjordes på ett bankkontor i Kalmar den 29 augusti. Ungefär två veckor senare anmäldes försvinnandet till polisen.

Anmälaren var en kvinna som nu står åtalad för mordet. Kvinnan har enligt misstankarna utfört dådet tillsammans med en jämnårig man, som var hennes pojkvän.

Pengar möjligt motiv

Kvinnan och mannen ska enligt åklagarens misstankar ha planerat och utfört mordet med ett syfte - att komma över Göran Lundblads pengar.

Men det dröjde nästan två år innan försvinnandet och mordet fick sin upplösning.

Therese Tang, operativ chef för frivilligorganisationen Missing people i Kalmar län, var den som till sist ledde polisen till lösningen.

- Men det var inget aktivt arbete från min sida. Jag drogs in i det mot min vilja och såg ingen annan utväg än att spela med, säger hon.

Den nu mordmisstänkte mannen visade känslor för Therese i samband med att organisationen gick skallgång efter lantbrukaren i området.

- Mannen hade tagit reda på hur jag levde och att jag hade barn. Han visste allt om mig.

Chockades av svaret

Till sist såg sig Therese tvingad att möta mannen. Hon hade redan då vissa misstankar om att han kunde vara inblandad och valde att spela med.

Hon sa:

- Om du vill ha en framtid med mig vill jag att du är ärlig mot mig.

Svaret han lämnade chockade henne omedelbart. Mannen la korten på borden och beskrev hur han skjutit Göran Lundblad i ansiktet med två hagelskott när denne låg och sov i sitt hus. Kroppen hade sedan virats in i en presenning och dumpats i en två meter djup grop som kärleksparet grävt ett par dagar tidigare.

Spelade in

När mannen gick på toaletten och tillfälligt avbröt sin berättelse lyckades Therese sätta på sin bandspelare. På bandet pekade mannen sedan exakt ut platsen för var Göran Lundblad begravts.

Åklagaren har förklarat att utan hennes hjälp hade man inte kommit vidare i utredningen.

Sviken av polisen

Men själv känner hon sig sviken av polisen. Hon har efteråt känt sig hotad och varit rädd.

- Jag har fått mystiska samtal och sett bilar som cirkulerat utanför min bostad. En bilförare tittade på mig genom ett kikarsikte. Vid ett annat tillfälle var en vuxen person på väg att klättra in genom ett fönster där min dotter låg och sov. Men polisen har inte tagit min rädsla på allvar, i flera fall har de inte ens skrivit någon anmälan.

"Kan råka illa ut"

Först nyligen fick hon tillgång till ett larm kopplat direkt till polisen.

- Det skulle jag haft långt tidigare eftersom jag försatts i en så besvärlig situation. Jag känner fortfarande att jag kan råka illa ut.

Kvällsposten har utan framgång sökt ansvariga inom polisen för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!