GAV AVGÖRANDE TIPS. Therese Tang, 32, spelade med och lyckades få den misstänkte gärningsmannen att både erkänna mordet och peka ut var kroppen gömts. Men hon har inte känt sig trygg efteråt. Foto: PrivatGAV AVGÖRANDE TIPS. Therese Tang, 32, spelade med och lyckades få den misstänkte gärningsmannen att både erkänna mordet och peka ut var kroppen gömts. Men hon har inte känt sig trygg efteråt. Foto: Privat
GAV AVGÖRANDE TIPS. Therese Tang, 32, spelade med och lyckades få den misstänkte gärningsmannen att både erkänna mordet och peka ut var kroppen gömts. Men hon har inte känt sig trygg efteråt. Foto: Privat
KROPPEN LÅG NEDGRÄVD. Lantbrukaren Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i augusti 2012. Knappt två år senare, den 3 juli, börjar polisen gräva på ett fält 700 meter från lantbrukarens villa. Två meter ner i jorden hittas resterna av kroppen. Foto: Karl NilssonKROPPEN LÅG NEDGRÄVD. Lantbrukaren Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i augusti 2012. Knappt två år senare, den 3 juli, börjar polisen gräva på ett fält 700 meter från lantbrukarens villa. Två meter ner i jorden hittas resterna av kroppen. Foto: Karl Nilsson
KROPPEN LÅG NEDGRÄVD. Lantbrukaren Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i augusti 2012. Knappt två år senare, den 3 juli, börjar polisen gräva på ett fält 700 meter från lantbrukarens villa. Två meter ner i jorden hittas resterna av kroppen. Foto: Karl Nilsson
Göran Lundblad sköts i huvudet med hagelgevär. Foto: PrivatGöran Lundblad sköts i huvudet med hagelgevär. Foto: Privat
Göran Lundblad sköts i huvudet med hagelgevär. Foto: Privat

Nyckelvittnet: "Jag fruktade för mitt liv"

Publicerad

Therese Tang, 32, blev ofrivilligt indragen i det spektakulära mordet på lantbrukaren Göran Lundblad, 63, utanför Kalmar.

Genom sin insats blev hon en starkt bidragande orsak till att polisen till sist lyckades lösa den mystiska mordgåtan.

Samtidigt kände hon sig oerhört sviken av polisen.

- Jag fruktade för mitt liv, men fick ingen hjälp, säger Therese.

Lantbrukaren Göran Lundblad var en av de rikaste i Kalmar län. Han var god för över 50 miljoner kronor.

Den sista säkra iakttagelsen av Lundblad gjordes på ett bankkontor i Kalmar den 29 augusti. Ungefär två veckor senare anmäldes försvinnandet till polisen.

Anmälaren var en kvinna som nu står åtalad för mordet. Kvinnan har enligt misstankarna utfört dådet tillsammans med en jämnårig man, som var hennes pojkvän.

Pengar möjligt motiv

Kvinnan och mannen ska enligt åklagarens misstankar ha planerat och utfört mordet med ett syfte - att komma över Göran Lundblads pengar.

Men det dröjde nästan två år innan försvinnandet och mordet fick sin upplösning.

Therese Tang, operativ chef för frivilligorganisationen Missing people i Kalmar län, var den som till sist ledde polisen till lösningen.

- Men det var inget aktivt arbete från min sida. Jag drogs in i det mot min vilja och såg ingen annan utväg än att spela med, säger hon.

Den nu mordmisstänkte mannen visade känslor för Therese i samband med att organisationen gick skallgång efter lantbrukaren i området.

- Mannen hade tagit reda på hur jag levde och att jag hade barn. Han visste allt om mig.

Chockades av svaret

Till sist såg sig Therese tvingad att möta mannen. Hon hade redan då vissa misstankar om att han kunde vara inblandad och valde att spela med.

Hon sa:

- Om du vill ha en framtid med mig vill jag att du är ärlig mot mig.

Svaret han lämnade chockade henne omedelbart. Mannen la korten på borden och beskrev hur han skjutit Göran Lundblad i ansiktet med två hagelskott när denne låg och sov i sitt hus. Kroppen hade sedan virats in i en presenning och dumpats i en två meter djup grop som kärleksparet grävt ett par dagar tidigare.

Spelade in

När mannen gick på toaletten och tillfälligt avbröt sin berättelse lyckades Therese sätta på sin bandspelare. På bandet pekade mannen sedan exakt ut platsen för var Göran Lundblad begravts.

Åklagaren har förklarat att utan hennes hjälp hade man inte kommit vidare i utredningen.

Sviken av polisen

Men själv känner hon sig sviken av polisen. Hon har efteråt känt sig hotad och varit rädd.

- Jag har fått mystiska samtal och sett bilar som cirkulerat utanför min bostad. En bilförare tittade på mig genom ett kikarsikte. Vid ett annat tillfälle var en vuxen person på väg att klättra in genom ett fönster där min dotter låg och sov. Men polisen har inte tagit min rädsla på allvar, i flera fall har de inte ens skrivit någon anmälan.

"Kan råka illa ut"

Först nyligen fick hon tillgång till ett larm kopplat direkt till polisen.

- Det skulle jag haft långt tidigare eftersom jag försatts i en så besvärlig situation. Jag känner fortfarande att jag kan råka illa ut.

Kvällsposten har utan framgång sökt ansvariga inom polisen för en kommentar.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag