Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyårsraketerna sprider kaos – ”Området liknar en krigszon”

Christopher Lorentzson
Foto: Privat
Raketer skjuts rakt in bland människor på Möllevångstorget i Malmö. Bilden är tagen nyårsafton 2016.
Foto: JASH DOWEYKO-JURKOWSKI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räddningstjänsten i Kristianstad har satt in extra personal under nyårsafton.
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Flera kvällar i rad har varit ett kaos av fyrverkeriattacker i Kristianstad. 

Nu bävar både polis och räddningstjänst för nyårsafton.

– I sämsta fall kan vi inte utföra vårt uppdrag. Då råkar tredje man illa ut, säger Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

De senaste dagarna har både polis och räddningstjänst haft stora problem med att unga människor avfyrat nyårsraketer i Kristianstad. Störst problem har det varit i stadsdelen Näsby.

Målet för attackerna har bland annat varit poliser, räddningstjänst väktare och privatpersoner.

– Här liknar stundtals en krigszon, vittnar trebarnspappan Christopher Lorentzson om. Det är fler raketer som avfyras längs marken än i luften. Det känns livsfarligt och jag väntar egentligen bara på att någon ska dö av detta.  

I fredags kväll tvingades räddningstjänsten helt enkelt backa undan i samband med släckningen av en containerbrand.

Blev beskjutna

Orsaken var att både insatsstyrkan och polisen plötsligt blev beskjutna med raketer av ett gäng ungdomar som dök upp på platsen.

Enligt Christopher Lorentzson har okynnesskjutandet pågått i fem dagar. Lika länge har han varit ute på kvällarna och försökt säga till ungdomarna, de flesta i yngre tonåren, att det inte är okej.

– Jag fick även eskortera en äldre dam hem. Hon både grät och var chockad över att ha blivit beskjuten. Det är som att ungdomarna leker indianer och vita med varandra, säger han.

Christopher Lorentzson uppger att det råder stor uppgivenhet bland invånarna i Näsby.

– Många tycker inte det är lönt att ringa polisen, för de kommer ändå inte. Snacket om att de ska vara mer synliga stämmer inte.

Trebarnspappan vill i stället att vuxna går ut och gemensamt tar över kontrollen av Näsby.

”Har tappat greppet”

– Jag uppfattar det som att polisen helt tappat greppet om situationen, säger han.   

I slutet av förra året och i början av 2018 inträffade en rad liknande incidenter. Vid ett tillfälle ska en polisman ha känt sig så trängd att han drog sitt tjänstevapen efter att ha fått en raket riktad mot sig.

– Det är inget ofarligt yrke vi har. Men de här farorna är ju inget man tänkte sig att man skulle bli utsatt för, säger Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Han hoppas att gärningspersonerna genom uppmärksamheten ska förstå att angreppen riskerar att skada både utryckningspersonal och civila.

Enligt polisens bedömning har problemen eskalerat i området och därför ska man enligt rapporteringen ha ökat synligheten på flera platser.

På nyårsafton har räddningstjänsten extra personal i tjänst. Utöver den ordinarie styrkan på nio personer finns en extraresurs på fem brandmän.

Enligt den lokala ordningsstadgan är det bara tillåtet att avfyra raketer från klockan 18 på nyårsafton till 02 på nyårsdagen. 

Kommunalrådet Peter Johansson, M, har fördömt attackerna mot blåljuspersonalen och menar att brotten måste beivras.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!