Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen: Sydsvenskar kan släppas in i Danmark

Sträckan mellan Helsingborg och Helsingör trafikeras av de båda rederierna Forsea och Sundsbussarna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskar kan få släppas in i Danmark igen från och med lördag, även utan covid-19-test.
Foto: JENS CHRISTIAN

Svenskar som åker färja mellan Helsingborg och Helsingör är välkomna in till Danmark på lördag.

Något negativt covid-19-test krävs inte, enligt Sundsbussarnas vd Hans Froholdt.

– Så lyder beskedet vi har fått från polisen, säger han. 

Den korta havssträckan mellan Helsingborg och Helsingör trafikeras av de båda rederierna Forsea och Sundsbussarna. 

På fredagseftermiddagen fick rederierna beskedet från dansk polis att deras svenska resenärer är välkomna in till Danmark på lördag. Även om svenskarna inte kan visa ett negativt covid-19-test, vilket HD/Sydsvenskan var först att rapportera om.

Allt som krävs är dokumentation som visar att svenskarna antingen är hemmahörande i Skåne, Blekinge eller Halland.

– Jag kan inte berätta exakt vad som gäller i morgon utan jag kan bara berätta det som polisen har sagt till oss, säger Hans Froholdt, vd på danska Sundsbussarna, och fortsätter:

– Vi har fått beskrivet för oss att när båten kommer fram till Danmark får folk som bor i Skåne, Halland och Blekinge komma in i Danmark. Jag tror faktiskt att det är det som gäller. Sedan om det ändras i morgon, det vet inte jag.

Kan bli testade i Danmark

Så sent som i torsdags var det danska beskedet att personer i Skåne, Halland och Blekinge måste visa ett negativt covid-19-test för att släppas in i Danmark. 

Det danska justitieministeriet berättar för Sydsvenskan att det finns ett kryphål i de danska reglerna. Svenskar kan nämligen testa sig i Danmark. 

– Då kan man i stället skriva ett certifikat där man lovar att testa sig inom 24 timmar efter inresan i Danmark, och gå i självisolering i 14 dagar, eller tills man kan visa ett negativt test, säger Jacob Kronborg, press- och kommunikationsrådgivare på Justitiedepartementet i Danmark, till tidningen.   

TV: Fler sydsvenska nyheter

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!