Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya trenden i Skåne – nio lyxbilar stulna

Omtvistade området - gated community eller öppet för alla?
Anders Lindstrand är utredningschef på If försäkringsbolag.
Foto: If
Bilden på bilen är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: STELLA PICTURES
Bilden på bilen är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: STELLA PICTURES

Under tre veckor stals nio lyxbilar runtom i Skåne – för ett värde av nästan 16 miljoner kronor.

Det handlar om märken som Rolls Royce, Porsche och Ferrari.

– Det är en tydlig koncentration av stölder av ”premiumbilar”. Ett stort antar bilar som har ett högt värde, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If försäkringsbolag. 

Från 3 till 24 augusti stals nio lyxbilar i Helsingborg, Malmö och Båstad.

Bilarnas sammanlagda värde hamnade på 15,8 miljoner kronor. Varav den mest värdefulla bilen – en Rolls Royce – ligger på summan fem miljoner kronor. 

Kartläggningen har gjorts av If försäkringsbolag och utredaren Anders Lindstrand kan berätta att denna typ av stölder kommer och går.

– Vi följer det här med bilstöldsproblematik noggrant och har gjort i många år. Det har varit olika delar av landet som varit olika hårt drabbat periodvis. Det är inte ovanligt att vi ser en ökning av bilstölder i Skåne, säger han.

”Premiumbilar”

Anders Lindstrand ser tillbaks på sommaren 2014 som en mardröm.

– Det var den värsta sommaren då 55 finare bilar stals i Skåne. Men när vi summerar augusti 2020 är det en tydlig koncentration av stölder av ”premiumbilar”. Ett stort antal bilar av ett högt värde. Det handlar om närmare 16 miljoner kronor.

Några av bilmärkena som stals i augusti var Rolls Royce, Porsche, Ferrari, Mercedes och BMW. 

Han förklarar att Sverige är ett land som är rikt på fina bilar.

Kompetenta tjuvar

– Naturligtvis är det så att vi i hela Sverige har väldigt många fina, nya bilar. Vår vagnpark ser annorlunda ut än exempelvis Danmark. Sedan är det så att människorna som begår stölderna gör noggranna riskbedömningar och har sett att augusti har varit en bra månad att stjäla bilar. Kanske för att många haft semester, säger Anders Lindstrand.

Han förklarar att tjuvarna som stjäl lyxbilar inte är vem som helst. Det krävs en viss kompetens.

– Att stjäla denna typ av bil kan inte vem som helst göra. Det krävs både kompetens och verktyg för att stjäla dem.  Många av bilarna är utrustade med spårsändare, men de kriminella har metoder för att störa ut de sändarna som registrerar var bilarna befinner sig. De ligger många gånger före oss, säger Anders Lindstrand.

TV:

Bilen brann upp efter polisjakten

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!