Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya tips om dödligt stenkast på motorväg

Den tyska familjen var på väg hem från semester i Sverige. Mamma, 33, dog och pappa, 36, skadades mycket allvarligt. Den då femårige sonen i baksätet klarade sig. Foto: TOPNEWS/LOCAL EYES / TOPNEWS/LOCAL EYES
Polisen satte direkt in stora resurser för att hitta mördaren från motorvägsbron, men fallet är efter ett och ett halvt år olöst. Foto: KIM RUNE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Betongklump som kastades från bron var mycket ovanlig, en speciell hörnstenen av typ "danblok 2" som tillverkas av företaget IBF i Ejby, några mil väster om Odense. Foto: POLISEN

Mamman i familjen dog och pappan skadades så svårt att han aldrig kommer att kunna klara sig själv.

Familjens då femårige son bor nu hos sina farföräldrar och fallet är olöst.

Men efter en dokumentär har nu flera tips inkommit till polisen, tips som kan ge nytt hopp för utredarna som jobbat med fallet sedan den 21 augusti 2016.

Den tyska familjen var på väg hem. När de passerade en motorvägsbro vid Vissenbjerg väster om Odense tog det stopp. En eller flera okända gärningsmän kastade då en stor betongklump från bron ner på bilen. Det 30 kilo tunga betongblocket träffade bilens vindruta och flög rakt in i bilens passagerarutrymme. Den 33-årige mamman dog omedelbart och pappan skadades svårt. Familjens femårige son satt och sov i bilens baksäte och klarade sig helt utan fysiska skador.

LÄS OCKSÅ: Unga män anhölls efter motorvägsattentat 

Säkrat DNA

Fallet vållade enorm uppmärksamhet både i Danmark och utomlands. Men trots att över 1200 tips inkommit till polisen, 800 förhör har hållits, att man efterlyst misstänkta fordon som synts i området vid tiden för händelsen och att man lyckats identifiera vart betongblocket kommer från har de skyldiga inte hittats.

Polisen har även säkrat DNA på betongblocket från motorvägsbron vid Vissenbjerg, enligt BT.

– Vi har topsat 150 personer utan att få träff. Men det har i alla fall uteslutit dem som gärningsmän, har spaningsledaren Per Lydiksen Laursen tidigare berättat för tidningen.

Men nu tänds nytt hopp. Efter att en dokumentär om händelsen sänts i danska TV2 har nya tips inkommit till polisen. Nu ska polisen granska dessa.

– Efter att dokumentären visades har vi fått in tolv nya tips från allmänheten, säger Per Lydiksen Laursen till TV2.

LÄS OCKSÅ: Barnfamilj träffad av betongkloss – en död 

Samlades in pengar

Per Lydiksen Laursen vill inte gå in på hur man initialt bedömer tipsens tyngd.

För den drabbade familjen förändrades livet totalt i ett slag. Den 36-årige pappan skadades så svårt att han med stor sannolikhet aldrig kommer att kunna klara sig själv, han är blind och hans skador kräver att han har ständig tillsyn. Den nu sexårige sonen bor hemma hos sina farföräldrar.

Både i Danmark och i Tyskland har insamlingar till familjen organiserats, i Danmark samlades en kvarts miljon kronor in kort efter händelsen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!