Den tyska familjen var på väg hem från semester i Sverige. Mamma, 33, dog och pappa, 36, skadades mycket allvarligt. Den då femårige sonen i baksätet klarade sig. Foto: TOPNEWS/LOCAL EYES / TOPNEWS/LOCAL EYESDen tyska familjen var på väg hem från semester i Sverige. Mamma, 33, dog och pappa, 36, skadades mycket allvarligt. Den då femårige sonen i baksätet klarade sig. Foto: TOPNEWS/LOCAL EYES / TOPNEWS/LOCAL EYES
Den tyska familjen var på väg hem från semester i Sverige. Mamma, 33, dog och pappa, 36, skadades mycket allvarligt. Den då femårige sonen i baksätet klarade sig. Foto: TOPNEWS/LOCAL EYES / TOPNEWS/LOCAL EYES
Polisen satte direkt in stora resurser för att hitta mördaren från motorvägsbron, men fallet är efter ett och ett halvt år olöst. Foto: KIM RUNE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNPolisen satte direkt in stora resurser för att hitta mördaren från motorvägsbron, men fallet är efter ett och ett halvt år olöst. Foto: KIM RUNE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen satte direkt in stora resurser för att hitta mördaren från motorvägsbron, men fallet är efter ett och ett halvt år olöst. Foto: KIM RUNE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Betongklump som kastades från bron var mycket ovanlig, en speciell hörnstenen av typ "danblok 2" som tillverkas av företaget IBF i Ejby, några mil väster om Odense. Foto: POLISENBetongklump som kastades från bron var mycket ovanlig, en speciell hörnstenen av typ "danblok 2" som tillverkas av företaget IBF i Ejby, några mil väster om Odense. Foto: POLISEN
Betongklump som kastades från bron var mycket ovanlig, en speciell hörnstenen av typ "danblok 2" som tillverkas av företaget IBF i Ejby, några mil väster om Odense. Foto: POLISEN

Nya tips om dödligt stenkast på motorväg

Publicerad

Mamman i familjen dog och pappan skadades så svårt att han aldrig kommer att kunna klara sig själv.

Familjens då femårige son bor nu hos sina farföräldrar och fallet är olöst.

Men efter en dokumentär har nu flera tips inkommit till polisen, tips som kan ge nytt hopp för utredarna som jobbat med fallet sedan den 21 augusti 2016.

Den tyska familjen var på väg hem. När de passerade en motorvägsbro vid Vissenbjerg väster om Odense tog det stopp. En eller flera okända gärningsmän kastade då en stor betongklump från bron ner på bilen. Det 30 kilo tunga betongblocket träffade bilens vindruta och flög rakt in i bilens passagerarutrymme. Den 33-årige mamman dog omedelbart och pappan skadades svårt. Familjens femårige son satt och sov i bilens baksäte och klarade sig helt utan fysiska skador.

LÄS OCKSÅ: Unga män anhölls efter motorvägsattentat 

Säkrat DNA

Fallet vållade enorm uppmärksamhet både i Danmark och utomlands. Men trots att över 1200 tips inkommit till polisen, 800 förhör har hållits, att man efterlyst misstänkta fordon som synts i området vid tiden för händelsen och att man lyckats identifiera vart betongblocket kommer från har de skyldiga inte hittats.

Polisen har även säkrat DNA på betongblocket från motorvägsbron vid Vissenbjerg, enligt BT.

– Vi har topsat 150 personer utan att få träff. Men det har i alla fall uteslutit dem som gärningsmän, har spaningsledaren Per Lydiksen Laursen tidigare berättat för tidningen.

Men nu tänds nytt hopp. Efter att en dokumentär om händelsen sänts i danska TV2 har nya tips inkommit till polisen. Nu ska polisen granska dessa.

– Efter att dokumentären visades har vi fått in tolv nya tips från allmänheten, säger Per Lydiksen Laursen till TV2.

LÄS OCKSÅ: Barnfamilj träffad av betongkloss – en död 

Samlades in pengar

Per Lydiksen Laursen vill inte gå in på hur man initialt bedömer tipsens tyngd.

För den drabbade familjen förändrades livet totalt i ett slag. Den 36-årige pappan skadades så svårt att han med stor sannolikhet aldrig kommer att kunna klara sig själv, han är blind och hans skador kräver att han har ständig tillsyn. Den nu sexårige sonen bor hemma hos sina farföräldrar.

Både i Danmark och i Tyskland har insamlingar till familjen organiserats, i Danmark samlades en kvarts miljon kronor in kort efter händelsen.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag