Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya sparkravet på vården – 67 miljoner

Hälso- och sjukvården i Blekinge ska spara 67 miljoner kronor nästa år. Här, Blekingesjukhuset i Karlshamn.Foto: PEO MÖLLER / KVP

Det är bistra budgettider på sina håll i Sydsverige.

I Blekinge till exempel ska vården spara 67 miljoner kronor nästa år.

Dessutom höjs priset för bussbiljetter i Blekinge.

Sparkraven ingår i alliansens budget som röstades igenom i regionfullmäktige på onsdagskvällen, rapporterar lokal medier.

Hälso- och sjukvården får dra ett hårt lass, 67 miljoner kronor ska sparas in under nästa år.

Dessutom ska 20 miljoner kronor hämtas hem inom administrationen och 16 miljoner inom regionens övriga verksamhet.

Alliansen: ”Försiktig budget”

Enligt den nya budgeten ska viss verksamhet läggas ut på entreprenad som ett led i att spara pengar, där ibland städning och driften av caféverksamheten.

I samband med att budgeten presenterades av alliansen beskrevs den som ”försiktig” av regionstyrelsens ordförande, Lennarth Förberg (M).

– Den innehåller inga nerdragningar i verksamheten, sade han enligt Sydöstran.

Lennarth Förberg.Foto: JOAKIM LENELL/ IMAGEN PHOTO

Budgeten innehåller också uppdraget att påbörja arbetet med att inrätta jourcentraler i Ronneby och Sölvesborg.

Samtidigt som hälso- och sjukvården får i uppdrag att spara pengar avsätts även 30 miljoner i en särskild satsning att öka tillgängligheten och kvaliteten i samband med den pågående omställningen till nära vård i regionen, skriver Sydöstran.

Region Blekinge fattade även beslut om att höja priset för kollektivtrafiken i länet. Priset för en bussbiljett i en zon höjs med två kronor.

Vidare höjs även taket för högkostnadsskyddet med 50 kronor, efter höjningen ligger skyddet på 1 150 kronor, rapporterar Sydöstran.