Bengt Jönsson som har Downs syndrom bodde fram till försvinnandet med sin sambo i centrala Helsingborg. Han brukade ta bussen till och från jobbet på en dagverksamhet i Berga. Han kan ta tagit fel buss efter hemresan den 16 januari 2015 och sedan dess är han borta. Hoppet om att han ska återfinnas i livet är inte stort. Foto: PrivatBengt Jönsson som har Downs syndrom bodde fram till försvinnandet med sin sambo i centrala Helsingborg. Han brukade ta bussen till och från jobbet på en dagverksamhet i Berga. Han kan ta tagit fel buss efter hemresan den 16 januari 2015 och sedan dess är han borta. Hoppet om att han ska återfinnas i livet är inte stort. Foto: Privat
Bengt Jönsson som har Downs syndrom bodde fram till försvinnandet med sin sambo i centrala Helsingborg. Han brukade ta bussen till och från jobbet på en dagverksamhet i Berga. Han kan ta tagit fel buss efter hemresan den 16 januari 2015 och sedan dess är han borta. Hoppet om att han ska återfinnas i livet är inte stort. Foto: Privat
Tore Christensson, till vänster, har varit operativ chef för Missing people i sökandet efter Bengt. "Det är ett mycket svårt fall eftersom det finns så få tips och ledtrådar". Till höger Rune Wellsten, också i Missing people Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-BildTore Christensson, till vänster, har varit operativ chef för Missing people i sökandet efter Bengt. "Det är ett mycket svårt fall eftersom det finns så få tips och ledtrådar". Till höger Rune Wellsten, också i Missing people Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
Tore Christensson, till vänster, har varit operativ chef för Missing people i sökandet efter Bengt. "Det är ett mycket svårt fall eftersom det finns så få tips och ledtrådar". Till höger Rune Wellsten, också i Missing people Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
Många berördes av Bengts öde och ställde upp när Missing people genomförde skallgång i området kring Mölle där han senast sågs för ett år sedan. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-BildMånga berördes av Bengts öde och ställde upp när Missing people genomförde skallgång i området kring Mölle där han senast sågs för ett år sedan. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
Många berördes av Bengts öde och ställde upp när Missing people genomförde skallgång i området kring Mölle där han senast sågs för ett år sedan. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild

Nya spåret efter försvunne Bengt

Publicerad

I morgon har det har gått exakt ett år sedan handikappade Bengt Jönsson, 53, försvann i nordvästra Skåne.

Han klev av en buss i Mölle och där slutar spåren. Varken polisen eller frivilligorganisation Missing people hittade några heta spår trots många sökinsatser.

Men nu har i alla fall polisen teknisk bevisning - en analys visar att ett glasögonfodral som hittats vid Mölle kapell har DNA-spår som kan kopplas till Bengt.

– Jag önskar innerligt att min bror blir funnen så vi kan få ett avslut på detta, säger systern Ann-Mari Lindvall.

Fredag 16 januari 2015: Bengt Jönsson tar bussen hem från sin dagverksamhet i stadsdelen Berga i Helsingborg. En resa han gjort många gånger.

Men han kom aldrig hem den dagen. Vad som hände Bengt Jönsson är fortfarande, efter ett år, höljt i dunkel. Frågan är: kommer de anhöriga någonsin att få veta?

Bengt har Downs syndrom och har levt ett tryggt och inrutat liv med jobb och sambo i en egen lägenhet.

Just den 16 januari hände något som gjorde att han avvek från sina invanda rutiner. Bengt tog bussen hem från dagverksamheten, där man bland annat sorterar kläder åt second hand-verksamhet, och hoppade av vid Knutpunkten i centrala Helsingborg i närheten av sin bostad.

Försvann i Mölle

Sedan gick han till Seven Eleven och köpte två kexchoklad. Efter det skulle Bengt normalt promenerat hem men i stället gick han till hållplatsen och hoppade på buss 222 mot Mölle.

Varför han gjorde det är en gåta. Möjligen ett infall att åka tillbaka till jobbet.

– Varför han skulle åka tillbaka dit vet vi inte. Han hade slutat för dagen och buss 222 åkte han aldrig annars - 2:an eller 22:an brukade han ta. Så jag tror han tog fel buss. Bengt var inte äventyrlig av sig, berättar Christel Thor, Bengt Jönssons personliga assistent sedan många år.

Bengt åker hela vägen till ändhållplatsen i Mölle, några mil norr om Helsingborg, där han kliver av. Detta är vid 17-tiden och det är mörkt ute. En kvinna ser Bengt som står och tittar in genom bussdörrarna.

Det är den sista iakttagelsen av Bengt. Han försvann i Mölle.

Stort sökpådrag

Polisen drog i gång ett stort pådrag. Hundpatruller spårade i området kring Mölle, polishelikoptern sökte från luften. Även kustbevakningen del tog i sökandet med sina båtar i vattnen kring Kullahalvön.

Men de skarpa tipsen och spaningsuppslagen uteblev. Efter en veckas letande i det milsvida området trappade polisen ned insatsen. Man gjorde bedömningen att chanserna var små att finna Bengt i livet. Någon misstanke om att han utsatts för ett brott fanns inte heller.

Vid sidan av polisen gjorde Missing people ett omfattande sökarbete med skallgång i området runt Mölle. Många frivilliga som berörts av Bengts utsatta situation ställde upp.

– Vi var ute varje helg i två månader och letade, och det kom folk hela tiden. Sista stora söket var i maj, men sedan har vi fortsatt under hösten i mindre grupper, senast i november var vi ute. Det är ett svårt fall, men vi släpper det inte förrän Bengt har hittats, säger Tore Christensson, som varit operativ chef vid Missing people vid sökandet efter Bengt.

Har hittat teknisk bevisning

Man har jobbat med sökhundar och haft klättrare ute vid klipporna på Kullahalvön. Terrängen är bitvis oländig och det är besvärligt när det saknas ledtrådar att gå efter.

– Man kan ha alla möjliga teorier. För de anhöriga är det viktigaste att få veta vad som hänt, säger Tore Christensson.

I går, nästan ett år efter försvinnandet, kunde polisen i Nordvästra Skåne på sin Facebooksida berätta att de nu även har teknisk bevisning i försvinnandet.

– Det anträffades ett glasögonfodral i närheten av kapellet. Det skickades man till NFP, Nationellt forensiskt centrum, och via DNA-säkring på det kunde man konstatera att det fanns DNA-spår på det och det är då knutet till Bengt Jönsson, säger polisens utredare Mats Jönsson.

Ger inte upp hoppet

Detta styrker alltså att Bengt Jönsson varit i Mölle.

– Man får ju förutsätta att det är på det viset. Det här innebär ju att man har både vittnesuppgifter och teknisk bevisning som styrker den tesen vi har arbetat utifrån.

Ann-Mari Lindvall, storasyster till Bengt, säger i en kommentar till Kvällsposten att man ännu hoppas få svar på sina frågor.

– Jag önskar innerligt att min bror blir funnen så att vi kan få ett avslut på detta. Även om han blir dödförklarad vill vi veta vad som hänt honom.

Ann-Mari vill även tacka alla frivilliga som hjälpt till att leta efter Bengt.

– Engagemanget har varit enormt och vi är otroligt tacksamma.

Christel Thor, som jobbat som personlig assistent åt Bengt sedan 1985, har heller inte gett upp hoppet.

– Man vet ju aldrig, det kanske kan finnas någon som har ett tips men som ännu inte hört av sig.

"Gick inte fram till främmande"

Själv har hon vandrat i Mölleområdet många gånger sedan Bengt försvann. Funderingarna kring vad han råkat ut för är svåra att släppa.

– Jag förstår inte varför han inte åkte tillbaka när han tog fel buss. Han kunde bussarna väldigt bra och borde ha väntat till nästa buss.

Men att Bengt skulle ha följt med någon okänd person är inte sannolikt, menar Christel Thor.

– Han gick inte fram till främmande och pratade. Han åkte fram och tillbaka till jobbet själv, det var det han gjorde. Sen var han med sin sambo på fritiden och de hade alltid assistenter hemma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag