Trivdes på cirkus. Här fångades prins Henrik och drottning Margrethe tillsammans i slutet av juni. Nu ligger prinsen på sjukhus. Foto: FLEMMING JEPPESEN (PRESSEGRUPPEN FOKUS) / STELLA PICTURES BB FREELANCETrivdes på cirkus. Här fångades prins Henrik och drottning Margrethe tillsammans i slutet av juni. Nu ligger prinsen på sjukhus. Foto: FLEMMING JEPPESEN (PRESSEGRUPPEN FOKUS) / STELLA PICTURES BB FREELANCE
Trivdes på cirkus. Här fångades prins Henrik och drottning Margrethe tillsammans i slutet av juni. Nu ligger prinsen på sjukhus. Foto: FLEMMING JEPPESEN (PRESSEGRUPPEN FOKUS) / STELLA PICTURES BB FREELANCE
Nu får drottning Margrethe fira semestern ensam på Gråsten slot. Det finns inga uppgifter om när prins Henrik kan skrivas ut. Foto: TIM ROOKE/REX / TIM ROOKE/REX/ALL OVER PRESS REX FEATURESNu får drottning Margrethe fira semestern ensam på Gråsten slot. Det finns inga uppgifter om när prins Henrik kan skrivas ut. Foto: TIM ROOKE/REX / TIM ROOKE/REX/ALL OVER PRESS REX FEATURES
Nu får drottning Margrethe fira semestern ensam på Gråsten slot. Det finns inga uppgifter om när prins Henrik kan skrivas ut. Foto: TIM ROOKE/REX / TIM ROOKE/REX/ALL OVER PRESS REX FEATURES

Prins Henrik opererades – då får han lämna sjukhuset

Publicerad

Danmarks prins Henrik ligger på sjukhus efter en operation. 

Operationen gjordes på grund av förträngningar i ett blodkärl i höger högt, enligt det danska kungahuset. 

– Det går fint, svarade drottningen med ett leende när hon fick frågan om makens tillstånd.

På onsdag beräknade kungligheten skrivas ut från sjukhuset. 

Prins Henriks uppsökte sjukvård i torsdags på grund av att han fått en infektion av ett sår.

Inledningsvis var det danska kungahuset förtegna med detaljerna. Men drottning Margrethe gav en kort kommentar till tidningen Billedbladet utanför Gråstens slott, där hon är på semester. Hon hade just bevistat en balettföreställning och återvänt till slottet när hon fick frågan om hur maken mår.

– Det går fint, löd hennes korta svar.

Prins Henrik togs in på sjukhus i torsdags på grund av en infektion.Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS DENMARK

Då skrivs prins Henrik ut från sjukhuset

Nu går det danska kungahuset ut med detaljer om prins Henriks hälsa. Han fördes in till sjukhus på grund av en förträngning i ett blodkärl i höger höft. 

För det har han opererats i ljumsken. Operationen har, enligt kungahuset, gått helt enligt planerna. 

Prins Henrik kommer att ligga kvar på sjukhuset till onsdag då han skrivs ut, meddelar danska hovet i ett pressmeddelande. 

Prinsens hälsa vacklar

Den 83-årige prinsens hälsa har börjat vackla på senare år. Vid årsskiftet lät han meddela att han skulle gå i pension och att han därmed kraftigt skulle dra ned på sina officiella plikter. 

Sedan dess har han endast setts offentligt vid ett fåtal tillfällen. Mycket lite har varit känt om hans hälsa.

I torsdags eftermiddag meddelade hovet att prins Henrik hade lagts in på universitetssjukhuset i Århus

– Det är för att han ska få den bästa vården, sade hovets kommunikationschef Lene Balleby.

– Prinsen är vid gott mod, sade hon och lät också meddela att prinsen räknade med att bli utskriven under lördagen.

Därför flyttades prins Henrik till nytt sjukhus

Men i stället för att skrivas ut under helgen flyttades prins Henrik i fredags från universitetssjukhuset i Århus till Skejby sjukhus, som är en del av universitetssjukhuset. Detta för "att säkra att han får den bästa behandlingen", enligt hovet.

När prinsen togs till sjukhuset i Århus befann han och drottning Margrethe sig på Marselisborgs slott. I helgen var tanken att de skulle lämna slottet för att i stället fortsätta fira semestern på Gråstens slott och bland annat närvara vid uppsättningen av baletten "'Côte á Côte". 

 

LÄS MER: Prins Henriks kärleksgåva

 

Inledningsvis var planen att sjukhusvistelsen inte skulle påverka drottning Margrethe och prins Henrik mer än att prinsen skulle behöva ställa in ett par officiella evenemang. 

Prins Henrik inte kommer till Gråstens slott som tidigare var planeratFoto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Drottning Margrethe firar utan prinsen

Prinsen planerade att ansluta till drottningen på Gråstens slott, men nu är även det stoppat.

– Prinsen kommer att vara på sjukhus tills vidare. Det betyder att prins Henrik inte kommer till Gråstens slott som tidigare var planerat, skriver Lene Balleby i ett pressmeddelande.

Den hastiga sjukdomen påverkar dock inte schemat för drottning Margrethe. Hon anlände planenligt till Gråstens slott och gick på balettföreställningen i fredags kväll, skriver tidningen BT.

Men resten av semestern får hon tills vidare fira ensam medan maken ligger på sjukhus.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag