Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Många covidpatienter vårdas av annan orsak

Foto: Colourbox
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet som vårdas på sjukhus med covid har under det senaste dygnet minskat från 251 till 221. 

Störst är minskningen på vårdavdelningen där covidfall minskat från 236 till 208.

Samtidigt bedöms antalet covidpatienter som är inlagda av andra orsaker men som även har testat positivt nu vara en tredjedel på Skånes universitetssjukhus.

Det finns ljuspunkter i coronarapporteringen.

Under det senaste dygnet har antalet som vårdas med covid på vårdavdelning sjunkit med över tio procent, från 236 till 208. 

Antalet som vårdas på intensiven är 13 stycken, vilket är lika många som strax innan jul, närmare bestämt den 22 december. 

Om det är en tillfällig nedgång återstår att se – men förra året nåddes toppen i Skåne den 7 januari.

Tilläggas kan också att antalet inlagda med covid har legat på en stabil nivå i tre dygn innan gårdagens nedgång. 

En tredjedel av patienterna vårdas av annan anledning 

Alla coronapatienter är dock inte inlagda på grund av virussjukdomen. 

De senaste veckorna har Danmark och England meddelat att ett större antal coronapatienter egentligen vårdas på sjukhus av andra anledningar. 

Men så sent som förra veckan sa Sven Karlsson, chefläkaren på Skånes universitetssjukhus, att den andelen ännu var mindre i Skåne.

– Vi har i nuläget inga exakta siffror på detta, men vi ser en tendens till att dessa patienter ökat något men de utgör fortfarande en liten andel av det totala antalet inlagda patienter med covid-19.

Nu ser det ut att ha skett en större ökning.  

Enligt överläkarna Johan Tham och Jonas Cronqvist på Skånes universitetssjukhus är den andelen nu uppe i runt en tredjedel. 

Efter en genomgång av covidpatienterna som är inlagda på avdelningar på Skånes universitetssjukhus i Malmö uppskattar vi att två tredjedelar av dem är inlagda på grund av covid-19 och att en tredjedel är inlagda av andra orsaker men även har covid. En del av patienterna som är inlagda med covid-19 är multisjuka och för dem kan en även mild covidinfektion vara nog så allvarlig”, svarar de i ett mejl. 

Läkarna betonar dock på att även dessa patienter innebär ett ökat tryck på vården. 

Det är viktigt att komma ihåg att trycket på sjukvården är lika stort oavsett om patienterna är inlagda med eller på grund av covid och dessutom är undanträngningseffekterna det får på övrig vård lika stora. Av de som är svårt sjuka är de flesta ovaccinerade. Det är därför fortsatt viktigt att man vaccinerar sig.”

Nedgång i Danmark

Även om det är för kort tid att dra några stora växlar av nedgången är det också intressant med en jämförelse med Danmark och i synnerhet region Hovestaden som Skåne tidigare har följt i utvecklingen. 

I tisdags släpptes en rapport från Region Hovestaden som visade att antalet inlagda på sjukhus med covid-19 har minskat rejält under de senaste dagarna.

Den 2 januari var det 307 corona-smittade personer inlagda på regionens sjukhus, den 11 januari hade den siffran sjunkit till 173, enligt Ekstrabladet. 

Samtidigt fortsätter smittan att öka i Skåne utifrån bekräftade fall. Antalet nya fall per dag i genomsnitt är nu uppe i över 2700. 

– Skåne befinner sig just nu, liksom stora delar av övriga landet, i en extrem situation vad gäller smittspridning av covid-19. I vissa åldersgrupper är hälften av alla som provtar sig smittade, säger Alf Jönsson, regiondirektör, i ett pressmeddelande från onsdagen.

Se mer: Per Bolund har testat positivt för covid-19

Per Bolund har testat positivt för covid-19

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!