Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya Shellbluffen från "din" station

Shell har gått ut på sin hemsida och varnat för bluffen. "Ovanligt sofistikerat", säger informationschefen Erica Samuelsson.
BLUFFMEJL. Tre bensinmackar i södra Sverige har kapats av bedragare. Kunderna har fått det här mejlet där de utlovades gratis bensin i ett halvår om de lämnade ut personuppgifter.
Marcus Madsen, 25, lagerförsäljare, Hässleholm: - Jag slänger oftast mejlen direkt. Ibland läser jag dem mest för att se hur dumt det är. Jag kontaktar själv företag om jag vill veta någon kampanj som jag sett på tv eller hört på radion. Det är ju de kanalerna som är seriösa.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
Hans Forsberg, 56, verksamhetsproducent, Kristianstad: - När det låter för bra så är det alltid för bra för att vara sant. Jag slänger dem direkt.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
Frida Stenqvist, 36, tjänsteman, Helsingborg: - Jag är misstänksam mot mejl som inte kommer från kända avsändare. Jag är misstänksam mot saker som låter för bra för att vara sant.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN

Brevet ser ut att komma direkt från din lokala Shellmack – och "tävlingsvinsten" är gratis bensin i ett halvår.

Nya bluffmejlet innehåller detaljer som är ovanligt skickligt utformade.

– Tidigare har bedragarna bara använt varumärket. Det gör det här mejlet lite mer sofistikerat, säger Erica Samuelsson, informationschef på St1 som driver Shellmackarna i Sverige.

Bluffmejl blir allt vanligare och många är likartade i sin utformning. Bedragarnas idé är att lura konsumenter att avslöja personliga uppgifter som lösenord eller kontonummer, och på så sätt länsa de drabbades konton. I det nya "Shell"-mejlet erbjuds kunden för en avgift på fem kronor få vara med och tävla om gratis bensin i ett halvår. För att få del av erbjudandet måste man ange kontonummer och klicka vidare på en länk.

Men det som utmärker det nya bedrägeriet med e-post som skickas ut i Shells namn är att det uppges komma direkt från en lokal Shellmack, vilket kan öka trovärdigheten och igenkänningsfaktorn i kundens ögon.

– Det ovanliga är att det ser ut att komma direkt från bensinstationen. Tidigare har bedragarna bara använt varumärket. Det gör det här mejlet lite mer sofistikerat, säger Erica Samuelsson, informationschef på St1 som driver Shellmackarna i Sverige.

Mackar i Sydsverige drabbade

De tre mackarna som drabbats är Fjärås i Halland och Kalmar och Gislaved i Småland – alla tre i Sydsverige. Dessutom skriver Shell i norska Brumunddal på sitt Facebookkonto att mackens kunder fått liknande brev.

NYTT GREPP. "Det ovanliga är att det ser ut att komma direkt från bensinstationen. Tidigare har bedragarna bara använt varumärket. Det gör det här mejlet lite mer sofistikerat", säger Erica Samuelsson, informationschef på St1 som driver Shellmackarna i Sverige.
Foto: ST1

St1 har inga uppgifter på hur många kunder på de respektive mackarna som drabbats.

– Nej vi har inte fått någon information om hur spritt det är mot konsumenterna, säger Erica Samuelsson.

Kent-Ola Mårtensson som driver Shell i Gislaved känner till att en av mackens kunder blivit misstänksam och kommit in i butiken med mejlet.

– Vi har pratat med kunden i fråga. Personen kom in och visade mejlet och när vi tagit reda på mer om det kunde vi säga att det inte var att lita på. Den här kunden var misstänksam mot mejlet och hade inte tryckt på länkarna, säger han.

Generellt tror han att konsumenter blir allt bättre på att avslöja bedragarna.

– Samtidigt är det svårt att freda sig eftersom de som luras blir allt mer påhittiga, säger han.

Varnar kunderna

St1 centralt har lagt ut ett meddelande på Shells hemsida som varnar kunderna för blufftävlingen.

– Och så polisanmälde vi det, naturligtvis, säger informationschefen Erica Samuelsson.

Som kund gäller det att vara sunt misstänksam, menar hon.

– Man ska alltid vara tveksam till sådana här erbjudanden som är ganska orimliga, säger hon.

Shell: "Undersök först"

Det arrangeras ibland tävlingar med Shell som avsändare, men ifall det är en verklig satsning från företaget finns det alltid information på hemsidan.

– Vi lägger upp allt där, så då kan man undersöka det först. De som jobbar på stationen känner ju också till tävlingen, säger Erica Samuelsson.

En del konsumenter har hört av sig direkt till Shells kundservice. Men Erica Samuelssons uppfattning är att få blivit lurade.

– De som har hört av sig har frågat om det är vår tävling, vilket vi då dementerar. Kunderna verkar inse att det är en orimlig tävling, säger Erica Samuelsson och fortsätter:

– Jag hoppas att folk är restriktiva och förstår att det är mycket bedrägerier i gång.

VASSARE. Jan Olsson, Nationellt Bedrägeri centrum, menar att bedrägerierna blir snyggare, smartare och även bättre språkligt.
Foto: POLISEN

Men Jan Olsson, expert på bedrägerier vid Nationellt bedrägericentrum (NBC), menar att ett antal Shellkunder sannolikt är lurade.

– De som har gått på det kanske inte ens vet ännu att något har hänt på deras konton. Vi har varnat hur många gånger som helst för att man inte ska klicka vidare, ändå gör folk det, säger han.

Bluffarna ökar

Precis som Erica Samuelsson på St1 uppfattar han den lokala avsändaren som ett nytt grepp, inte bara i bensinbranschen, utan bland bluffmejl generellt.

– Jag känner inte igen det. Inte att det är lokalt på det viset, säger han.

Trots att bedrägerier debatteras flitigt och att många olika aktörer varnar – så drabbas allt fler. Det finns fortfarande all anledning att varna konsumenter för mejl från okänd avsändare, menar han.

– Det är inte för att folk inte tar till sig informationen, utan för att antalet bedrägeri ökar. De blir också snyggare och smartare. Och bättre svenska! Inte bara googleöversatt som det var i början, säger Jan Olsson. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.


Bluffmejl? Så agerar du

• Om ett företag lanserar en tävling finns den på företagets hemsida. Hittar du ingenting om satsningen där, är risken stor att "tävlingen" är en bluff.

• Är vinstvärdet orimligt högt? I så fall finns ännu större anledning att misstänka bedrägeri. Tumregeln är att ifall något verkar vara för bra för att vara sant – så är det nog inte sant.

• När du får mejl från en okänd avsändare, klicka inte vidare i länkar eller "knappar" i meddelandet. 

• Om du trots allt lämnat ut någon personuppgift eller ditt kontonummer och inser att du blivit lurad, kontakta din bank så snabbt som möjligt. Då får du hjälp med att spärra ditt konto.

• Informera gärna företaget vars namn bedragarna utnyttjar. Då kan andra kunder bli varnade.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!