Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya riktlinjer – Skåne slutar testa symtomfria

Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Skåne och Kalmar län slutar testa symtomfria för covid-19.

Dessutom kortas tiden för karantän för hushållskontakter. 

Samtidigt landade elevfrånvaron på Malmös grundskolor i snitt på 14 procent under den första skolveckan – och nu har de första klasserna skickats hem för distansundervisning. 

Trycket på provtagning för covid-19 är stort i hela landet – och förväntas bli ännu större i takt med den ökade smittspridningen. 

Därför kommer region Skåne från och med i dag endast testa personer med symtom, till skillnad från tidigare när även hushållskontakter förväntades testa sig, oavsett symtombild. I Skånes pressmeddelande står det att det är i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

– Vi behöver nu fokusera på att provta personer med symtom. Provtagningsresurserna måste prioriteras till de situationer där de gör störst skillnad. När man inte kan provta sig i tid bromsas samhället upp och möjligheten att komma tillbaka i arbete och skola försenas, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet. 

Tiden för hushållskarantän ändras 

Dessutom ändras tiden för karantän, det vill säga den tid hushållskontakter ska stanna hemma när någon i familjen fått covid-19. Tidigare gällde sju dagar från den dag personen testades men nu är det i stället sju dagar från att personen i hushållet insjuknande. 

Däremot ska vårdpersonal fortsätta provta sig som symtomfria hushållskontakter eller nära kontakter. 

Region Kalmar län skriver i ett pressmeddelande under måndagen att också de kommer att prioritera att testa personer med symtom. 

– Vi kommer prioritera resurserna till de situationer där de gör störst nytta. Det innebär att den som är hushållskontakt eller varit i nära kontakt med någon som konstaterats smittad men som är symtomfri inte behöver provta sig i smittspårningssyfte just nu, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare, i pressmeddelandet. 

14 procent av eleverna i Malmö sjuka förra veckan

Samtidigt finns det nu statistik för frånvaron i Malmös grundskolor under den första skolveckan. Dagarna innan lovet var det 14 skolor i Malmö som hade en, två eller fler klasser hemma på grund av smittspridning och inför återstarten rapporterade Kvällsposten om en oro för ökad smittspridning. 

Enligt Jenny Cederbom, pressansvarig kommunikatör grundskoleförvaltningen, hade skolorna i snitt en elevfrånvaro på 14 procent under första veckan. 

– Per dag, mellan tisdag och fredag, låg snittet på 12, 13, 14 respektive 16 procent frånvaro men det varierar stort. Vissa skolor har mer, andra skolor mycket mindre, berättar hon. 

 Under måndagen fattades det också beslut om att årskurs ett på Ängslättskolan och årskurs två på Bulltoftaskolan ska ha distansundervisning veckan ut på grund av smittspridning. Även Hermodsdals särskola ska ha skickat hem elever i fredags. 

Sjukfrånvaron hos lärare i Malmö låg fram till i torsdags på i snitt åtta procent. 

Trycket på vården stabilt 

Men trots den stora smittspridningen ligger antalet patienter med covid på de skånska sjukhusen stabilt. 

Enligt måndagens siffror – som Kvällsposten tagit del av – vårdades totalt 230 med bekräftad covid på vårdavdelning och 14 på intensiven. 

Det är på samma nivå som i början av förra veckan. 

Under förra veckan kunde Kvällsposten dock berätta att Skånes Universitetssjukhus gjort en kartläggning och kommit fram till att ungefär en tredjedel av de inlagda patienterna med covid egentligen vårdas på grund av en annan orsak – men även visat sig vara positiva i provtagning.  

Se mer: Nya coronatestet: Kan testa positivt – och gå till jobbet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!