Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya regler gör att var femte tobaksförsäljare stoppas

Var femte tobaksförsäljare i Lund stoppas på grund av de nya reglerna.Foto: JESSICA GOW/TT

De skärpta reglerna kring att sälja tobak har haft effekt i Lund.

Var femte tobaksförsäljare stoppas.

– De flesta faller på ekonomin. Du ska kunna visa hur du finansierat din butik. Vem du har lånat ifrån, och också på vilket sätt den du eventuellt lånat av har tjänat sina pengar, säger Annika Landfors, chef för kommunens tillståndsenhet, till Sydsvenskan.

De nya, hårdare reglerna började gälla förra sommaren. Därefter har omkring 100 sedan tidigare anmälda försäljningsställen för tobak ansökt hos tillståndsenheten. 

Nio har fått avslag i de 52 ansökningar där beslut fattats. Ett tjugotal ställen upphörde med sin försäljning utan att försöka få tillstånd.

– Det är nog så det kommer att landa för samtliga också. En av fem får inte tillstånd, säger Annika Landfors till tidningen.

Ekonomin är vanligaste orsaken

Den vanligaste orsaken till att en försäljare inte får tillstånd är ekonomin.

– Kan du inte visa att du är ekonomiskt skötsam ska du inte ha tillstånd. Man kan dra paralleller till serveringstillståndet. Där har vi med tiden lärt oss att följa pengarna. Har man inte finansierat sin verksamhet med vita pengar så är det svårt att prestera det underlag som behövs för att vi ska kunna ge tillstånd. Det är nyckel om vi vill kunna hålla den organiserade brottsligheten borta från Lund, säger Annika Landfors till tidningen.