Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya regler efter sexistiska studentflaket: ”Besviken”

Ett studentflak i Karlshamn fick många att reagera i samband med studentfirande. Nu ser skolan över sina rutiner. Foto: Privat
Foto: SHUTTERSTOCK

Studentflak med sexistiska budskap har fått många att reagera i Karlshamn.

Nu finns en ny handlingsplan för att undvika kränkande budskap.

— Jag är extremt besviken, säger Väggaskolans rektor Åsa Wyndhamn till Sydöstran.

I fredags var det studentfirande i Karlshamn med studentflak. 

Men ett särskilt flak med sexistiska banderolltexter från en avgångsklass på Väggaskolan i Karlshamn upprörde många.

På bandrollerna stod text som ”Raka rör och öppna spjäll, era döttrar kommer inte hem ikväll” och ”Fruntimmer är madrasser med hål i”.

Åsa Wyndhamn, rektor för det aktuella programmet på Väggaskolan i Karlshamn, beskriver texterna som helt oacceptabla. Hon är också rädd att budskapen kommer att skrämma bort tjejer att söka till den aktuella utbildningen.

— Det är bara plumpt och sexistiskt. Det är beklagligt och vi är oerhört besvikna på eleverna från skolans sida, säger hon till Blekinge läns tidning.

Nya rutiner och avtal

Efter incidenten väljer skolan att, tillsammans med de åkeriföretag som kör studentflaken, att ta fram nya rutiner och avtal. Allt för att säkerställa att det i framtiden inte kommer att förekomma kränkande budskap på flaken.

”Efter årets incident med grova sexistiska budskap på ett av studentflaken kommer vi att komplettera med information kring utsmyckning och dekoration av studentflaken”, skriver skolan på sin sajt.

Åsa Wyndhamn poängterar samtidigt att varken tillverkningen av banderoller eller att åka flak sker på skoltid. Hon har svårt att avgöra vem som bär det yttersta ansvaret.

- Fattar eleverna ett dåligt beslut, som i detta fall, borde åkerierna inte köra. Men som jag ser det är det ett tredelat ansvar. Skolans, elevernas och åkeriernas, säger hon till Blekinge läns tidning.

Så ser väderprognosen ut för kommande dagarna