Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya planen mot den grova kriminaliteten

Andreas Schönström (S), ansvarigt kommunalråd för trygghet och säkerhet i Malmö. Foto: JENS OHLSSON
Tidigare i veckan presenterade Malmöalliansen sitt valmanifest för 2018. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Socialdemokraterna i Malmö vill att polisen ska få bättre förutsättningar i arbetet. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jourdomstolar och tuffare tag mot narkotikaförsäljare i Malmö – det finns med i Socialdemokraternas trygghetsprogram inför valet 2018.

Fler övervakningskameror på offentliga platser finns också som vision för staden.

– Rättsväsendet måste få rätt verktyg och visa att det finns nolltolerans mot kriminaliteten, säger Andreas Schönström (S), ansvarigt kommunalråd för trygghet och säkerhet i Malmö.

Efter Malmöalliansens förslag rörande 100 nya ordningsvakter i Malmö presenterar nu Socialdemokraterna sitt eget trygghetsprogram för staden, som partiet går till val på.

En bättre organiserad rättskedja med tillgång till jourdomstolar, effektivare utredningsarbete och hårdare krafttag mot den öppna narkotikahandeln – det är några av de punkter som kommer tas upp på mötet, som Socialdemokraterna ska hålla på måndag. 

Vill motverka kryphål i lagen

Enligt Socialdemokraternas finns runt 200 personer som ingår i gängkriminaliteten i Malmö och över hälften av dem är under 22 år gamla. Särskild hänsyn tas till personer som inte fyllt 18 år när det kommer till frihetsberövande.

– Om en minderårig exempelvis blir ertappad med vapeninnehav och begär en offentlig försvarare, då har polisen tre timmar på sig att få fram en. Sker detta på en sen kväll eller helg resulterar det väldigt ofta i att polisen inte får tag på någon. Då sätts den unga personen ut på gatan igen, säger Andreas Schönström (S), ansvarigt kommunalråd för trygghet och säkerhet i Malmö.

Minderåriga som grips av polis kan behöva släppas på fri fot inom tre timmar. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

När polisen fått tag på en offentlig försvarare kallas den misstänkta in till förhör, men vid den tidpunkten har bevisen från brottet troligtvis redan förstörts, enligt Schönström.

För att motverka kryphålen vill Socialdemokraterna kräva av regeringen att polisen tilldelas resurser för att upprätta domstolar, med försvarare, åklagare och domare på jour.

– Rättsväsendet måste få rätt verktyg och visa att det finns nolltolerans mot kriminaliteten.

 

LÄS MER: Malmös problemgata rensas: "Måste bort"

 

Hårdare straff för narkotika

Den öppna försäljningen av narkotika i Malmö är något som Socialdemokraterna ser allvarligt på.

– Det finns försäljare som har blivit gripna 12 gånger för narkotikainnehav, men som enbart får böter för att de enskilda mängderna är för små. Vi vill att försäljare ska straffas efter tre gånger. Då ska straffet motsvara den totala mängden narkotika som man haft på sig vid samtliga tre tillfällen, säger han och fortsätter:

– Narkotikan måste försvinna från gatan. Det måste finnas en tydlig konsekvens.

Fler övervakningskameror finns också i Socialdemokraternas trygghetsprogram.

– Från kommunens sida för vi diskussioner med Malmöpolisen rörande fler övervakningskameror på allmänna platser i Malmö. Polisen säger att det är ett viktigt verktyg för dem, i jakten på kriminella personer.