Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya metoden: Blåser i jakthorn för att varna

Känner du till alla nummer?
Om du är boende i någon NSVA-kommunerna och hör ett tut är det dags att bunkra vatten.Foto: EMY KRÜGER / GT/EXPRESSEN

Om du hör ett tut från ett jakthorn i nordvästra Skåne kan det röra sig om en vattenläcka. Vattenleveratören NSVA har köpt in jakthorn för att kunna varna invånarna när vattnet stängs av, skriver Helsingborgs Dagblad. 

Det är NSVA som tagit upp den gamla traditionen att blåsa i jakthorn när en vattenläcka upptäckts. Hornen ska framför allt användas vid mindre vattenläckor i villakvarter i Helsingborg, Landskrona, Svalöv, Båstad, Bjuv och Åstorp.

När de boende hör signalen har de en kvart på sig att bunkra vatten innan det stängs av. NSVA kommer ta hänsyn till vilken tid på dygnet de använder hornen som varningssignal, så att inga missförstånd uppstår.

– Vid större läckor och avstängningar skickar vi sms, mejl och informerar på vår hemsida och andra kanaler. Men sms kanske bara går till en i familjen, jakthornet är ett tillägg, säger Sven-Inge Granlund till Helsingborgs Dagblad.

Att tuta i jakthornet - snabbare än sms

Om en akut vattenläcka skulle uppstå hinner inte NSVA alltid sms-varna de boende innan de drabbas av vattenbrist. Vid sådana situationer kan alltså jakthornet vara ett snabbare sätt att meddela invånarna om avstängning av vattnet. 

Att blåsa i ett jakthorn för att varna om vattenläcka är inte någon ny företeelse.

– Det är en tradition som fanns i Helsingborg men som har legat i dvala sedan NSVA bildades för cirka tio år sedan, berättar Sven-Inge Granlund på NSVA för Helsingborgs Dagblad.

Vattenleverantören har köpt in ett tjugotal glänsande jakthorn som de anställda kommer använda sig av vid behov. Sven-Inge Granlund har själv testat hornen och menar att de hörs rejält. 

Foto: Kvällsposten