Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya lungcancersiffror kallas för ”en tragedi”

I Danmark dör 50 procent fler människor av lungcancer jämfört med i Sverige, visar ny statistik. Landet ligger i topp i Europa.

– Det är verkligen en tragedi, säger Niels Them Kjær, som arbetar mot tobaksbruk i föreningen Kræftens Bekæmpelse, till tidningen BT. 

Dubbelt så många röker i Danmark jämfört med Sverige. En del vill göra något åt de chockerande siffrorna. Foto: ROLF HÖJER/TT
Ungern ligger sämst till i Europa när det gäller dödlighet i lungcancer – sedan kommer Danmark. Foto: EUROSTAT

Alla som någon gång har varit på en dansk krog har märkt att lagen om rökförbud, som infördes 2007, fungerar lite sisådär.

Rökning är till exempel fortfarande tillåtet på värdshus och utskänkningsställen med en serveringsyta på mindre än 40 kvadratmeter – om det inte serveras någon mat.

En del krogar har byggt om sina lokaler för att kunna behålla rökarna som sina gäster. Andra har varit kreativa när de mätt upp sin golvyta och fått den till typ 39 kvadrat.

Näst värst i Europa

BT citerar nu siffror från EU:s statistikavdelning Eurostat som visar att Danmark är det land inom EU där lungcancer tar näst flest liv, efter Ungern.

– Varje år drabbas över 4 500 danskar av lungcancer och bara omkring var sjätte lever fem år senare, säger Niels Them Kjær.

Kanske skulle dyrare cigaretter få fler att fimpa? Förslaget diskuteras i Danmark. Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

– Vi måste helt enkelt se till att folk låter bli att röka. Hade det funnits ett födoämne eller något annat som vållat lika många dödsfall så hade det förbjudits för länge sedan.

Var fjärde cancerdöd

I Danmark svarar lungcancer för 24 procent av alla dödsfall av cancer. I Ungern är siffran 27 procent. I Sverige är motsvarande siffra bara 16 procent.

Skillnaden i rökkultur mellan Danmark och Sverige pekas ut som en huvudfaktor bakom den stora skillnaden i dödlighet. Rökning är dubbelt så vanligt i Danmark som i Sverige.

Niels Them Kjær hoppas att all reklam för tobak ska förbjudas ute i butikerna och att priserna på tobak ska höjas märkbart.

Vill dubbla tobakspriset

Kræftens Bekæmpelse har som mål att en ask cigaretter ska kosta 90 danska kronor, eller omkring 135 svenska. Priset skulle kunna höjas stegvis, heter det.

I dag kostar en ask cigaretter runt 40 kronor i Danmark, alltså 60 svenska kronor.

För att inte en sådan ordning skulle drabba pensionärerna för hårt har Socialdemokraterna sagt sig vara beredda att införa differentierade cigarettpriser.

Dyrare för unga – billigare för gamla. Syftet är just att att färre danskar ska dö i cancer till följd av rökning.