Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya larmet om farligt godis – du kan kvävas

Det farliga godiset av märket Pipo har skickats ut i 300 påsar till 20 butiker runtom i landet.Foto: Helsingborgs kommun

HELSINGBORG. Nyligen kom EU-larm om giftigt gelégodis i Bjuv.

Nu kommer nya larmrapporter om hälsofarligt gelégodis - denna gång i Helsingborg. Kommunen varnar för att godiset av märket Pipo innehåller ämnen som kan orsaka kvävning.

– Det måste bort från marknaden. Det tillsatsämnet är inte tillåtet att ha i den här typen av produkter, säger Jeanette Jacobsson, Miljöinspektör på Helsingborgs kommun, till branschtidningen foodmonitor.se.

Häromdagen kom larmet från RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) – EU:s system för att snabbt nå ut med varningar om riktigt farliga livsmedel. Gelégodiset Jelly Cup Mix Flavor, som köpts in av ett grossistföretag i Bjuv, innehåller färgämnen som kan leda till kvävning.

Men nu har mer hälsofarligt gelégodis hittats. Denna gång är det Helsingborgs kommun som varnar för att godiset av märket Pipo innehåller otillåtna E-ämnen. Tillsatsämnet E 407, även kallat karragenan, framställs ur rödalger och är ett förtjockningsmedel som används inom livsmedelsindustrin.

– Det är meningen att man ska äta godisbitarna i en tugga. När man trycker på kapslarna för att få i sig det här godiset så skjuter det in i munnen. Skulle det sätta sig i halsen så kan det bli allvarligt. Man kan kvävas, säger Jeanette Jacobsson till branschtidningen foodmonitor.se.

"Måste bort"

Helsingborgs kommun har nu begärt att importören, en grossist i Helsingborg, ska meddela vilka kunder som företaget levererat godiset till och i vilka mängder.

– Det måste bort från marknaden. Det tillsatsämnet är inte tillåtet att ha i den här typen av produkter, säger Jeanette Jacobsson till foodmonitor.se.

Importören säger till branschtidningen att företaget håller på att ta kontakt med de berörda kunderna. Enligt Jeanette Jacobsson ska det röra sig 300 påsar som skickats till 20 butiker runtom i landet.

– Jag vet att Stockholm plockat bort dem redan, säger Jeanette Jacobsson till Kvällsposten.

Eftersom det ännu är oklart hur många av produkterna som fortfarande finns kvar ute i handeln har Jeanette Jacobsson också varit i kontakt med de kommuner där de andra berörda butikerna finns.

– Då kan de också göra något, för den här produkten ska tas bort från marknaden, säger Jeanette Jacobsson till Kvällsposten.