Nya larmet: Lärare får inte ta lunchrast

Nästan hälften av alla lärare upplever att de inte hinner med tillräckligt långa raster.
Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN
"Det är väldigt allvarligt om man inte hinner med att äta lunch", säger Anders Malmquist, grundskoledirektör.
Foto: KATARZYNA KORZA / TT NYHETSBYRÅN

Stressiga dagar utan ro – det är vardagen för många lärare i Malmö.

Nästan hälften av alla lärare i staden menar att de inte kan ta tillräckligt långa raster.

– Det är jätteilla och någonting som vi kommer att ta med förvaltningen omgående, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad, till Skolvärlden.

Raster och matro är ingenting som lärare i Malmö kan förvänta sig på arbetstid.

Hela 42 procent av medlemmarna i Lärarnas Riksförbund menar att de inte har tillgång till en ostörd lunchrast under 30 minuter varje dag, något som de egentligen bör ha. Runt 600 lärare och studievägledare från grund- och gymnasieskolor, samt vuxenutbildningar, i Malmö svarade, skriver Skolvärlden.

I Malmö stads medarbetarundersökning frågades lärare om de kunde utnyttja raster och pauser till avkoppling – där svarade 38,8 procent nej.

– Det är jätteilla och någonting som vi kommer att ta med förvaltningen omgående. Det är inte hållbart, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad, till tidningen.


LÄS MER: Misshandelsanmäld – efter bråk om betyg


Lärare som äter lunch tillsammans med sina elever ska ha möjlighet till en halvimmes lunch, antingen före eller efter maten.

"Väldigt allvarligt"

Anders Malmquist, grundskoledirektör, menar att alla lärare bör ha möjlighet till lugn och ro.

– Det är väldigt allvarligt om man inte hinner med att äta lunch. Så kan det inte vara. Det måste finnas tillgänglig personal när andra har rast, säger han till Sydsvenskan.

Att läraryrket innefattar så många ansvarsområden kan vara ett av problemen, menar han.

– Lärararbetet är svårt att avgränsa. En lärare kan alltid göra mer. Det är svårt att säga nej till en elev som kommer på en paus. Vi måste jobba mer med att tydliggöra när lärare är lediga och när de inte är det, säger Anders Malmquist.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!