Nästan hälften av alla lärare upplever att de inte hinner med tillräckligt långa raster. Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅNNästan hälften av alla lärare upplever att de inte hinner med tillräckligt långa raster. Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN
Nästan hälften av alla lärare upplever att de inte hinner med tillräckligt långa raster. Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN
"Det är väldigt allvarligt om man inte hinner med att äta lunch", säger Anders Malmquist, grundskoledirektör. Foto: KATARZYNA KORZA / TT NYHETSBYRÅN"Det är väldigt allvarligt om man inte hinner med att äta lunch", säger Anders Malmquist, grundskoledirektör. Foto: KATARZYNA KORZA / TT NYHETSBYRÅN
"Det är väldigt allvarligt om man inte hinner med att äta lunch", säger Anders Malmquist, grundskoledirektör. Foto: KATARZYNA KORZA / TT NYHETSBYRÅN

Nya larmet: Lärare får inte ta lunchrast

Publicerad

Stressiga dagar utan ro – det är vardagen för många lärare i Malmö.

Nästan hälften av alla lärare i staden menar att de inte kan ta tillräckligt långa raster.

– Det är jätteilla och någonting som vi kommer att ta med förvaltningen omgående, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad, till Skolvärlden.

Raster och matro är ingenting som lärare i Malmö kan förvänta sig på arbetstid.

Hela 42 procent av medlemmarna i Lärarnas Riksförbund menar att de inte har tillgång till en ostörd lunchrast under 30 minuter varje dag, något som de egentligen bör ha. Runt 600 lärare och studievägledare från grund- och gymnasieskolor, samt vuxenutbildningar, i Malmö svarade, skriver Skolvärlden.

I Malmö stads medarbetarundersökning frågades lärare om de kunde utnyttja raster och pauser till avkoppling – där svarade 38,8 procent nej.

– Det är jätteilla och någonting som vi kommer att ta med förvaltningen omgående. Det är inte hållbart, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad, till tidningen.

 

LÄS MER: Misshandelsanmäld – efter bråk om betyg

 

Lärare som äter lunch tillsammans med sina elever ska ha möjlighet till en halvimmes lunch, antingen före eller efter maten.

"Väldigt allvarligt"

Anders Malmquist, grundskoledirektör, menar att alla lärare bör ha möjlighet till lugn och ro.

– Det är väldigt allvarligt om man inte hinner med att äta lunch. Så kan det inte vara. Det måste finnas tillgänglig personal när andra har rast, säger han till Sydsvenskan.

Att läraryrket innefattar så många ansvarsområden kan vara ett av problemen, menar han.

– Lärararbetet är svårt att avgränsa. En lärare kan alltid göra mer. Det är svårt att säga nej till en elev som kommer på en paus. Vi måste jobba mer med att tydliggöra när lärare är lediga och när de inte är det, säger Anders Malmquist.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag