Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya krisen i kungahuset – efter prins Henriks död

Drottning Margrethe, 77, är djupt respekterad av danskarna för hennes flit och engagemang. En del anser att tiden är mogen för att hon ska abdikera och lämna över tronen till sonen, kronprins Frederik. Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Kronprins Frederik tillsammans med hustrun, kronprinsessan Mary och barnen Vincent och Josephine. Frederik har ett stort stöd hos danskarna, "men mest för att man ömmar för honom", säger kungahusexperten Trine Villemann. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Mary är den som bestämmer i kronprinsparet, anser Trine Villemann. Hon tror även att det kommer att bli en framgång för kungahuset den dag Mary och Frederik tar över tronen. Foto: HBGBILD / MEGA
Prins Henrik avled i tisdags kväll. Han blev 83 år. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ
Prinsessan Marie, gift med prins Joachim, har funnit sig väl tillrätta i Danmark. Hon har hållit sig undan skandaler och har, som kronprinsessan Mary, ett rykte om djupt engagemang i välgörenhetsfrågor. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM
Prins Joachim dras med ett rykte om att vara en arrogant snobb men försöker konstant ändra på den bilden. Bland annat har han börjat arbeta betydligt mer än tidigare, enligt kungahusets officiella kalender. Foto: SUVAD MRKONJIC
När hon var gift med prins Joachim var hon mycket populär hos det danska folket. Men kärleken tog slut när det blev känt att hon fick behålla apanaget även efter att hon lämnat den danska kungafamiljen. Nu har grevinnan Alexandra sagt att hon tackar nej till mer pengar från 2020 med hänvisning till att yngste sonen, Felix, då fyller 18. Foto: EMIL NORDIN
Författaren och kungahusexperten, Trine Villemann. Foto: Privat
1 / 9

Med prins Henriks död väcks återigen frågor om det framtida regentskapet.

Gamla rop om att drottning Margrethe bör abdikera och lämna över till kronprins Frederik hörs på nytt.

Men även om Frederik är vuxen rollen är det långt i från säkert att drottningen är redo att lämna sin post.

Hon har styrt sitt kungarike genom kriser tidigare och danskarna är övertygade om att hon fortsätter vara den drottning de lärt sig att respektera för hennes flit och engagemang för Danmark.

Efter en tids sjukdom avled prins Henrik av Danmark sent i tisdags kväll. Han somnade in på sitt älskade Fredensborg slott strax utanför Helsingör, omgiven av sina närmaste: Drottning Margrethe och sina söner, kronprins Frederik och prins Joachim.

Dödsfallet kom inte som en överraskning, tvärtom hade prinsens hälsa varit rejält vacklande under en längre tid. Så sent som i höstas diagnosticerades han med demens. Bekräftelsen av sjukdomen kom efter en tid av flera uppmärksammade uttalanden som kom att få mycket stor spridning.

Bland annat gick han i augusti ut och meddelade att han inte ville bli begravd tillsammans med drottning Margrethe i Roskilde domkyrka, vilket annars var planerat.

Då utlöstes en mindre kris, bland annat eftersom det tolkades som ytterligare ett utslag av hans tidigare kritik mot hans roll i kungahuset. Prinsen lät under många år vädra sitt missnöje offentligt över besvikelsen att han inte titulerades kung utan prins. Till slut lät han häromåret införa titeln prinsgemål för att särskilja sin ställning mot de andra prinsarna i kungafamiljen.

 

LÄS MER: Margrethes leende – efter prins Henriks död 

 

Margrethe uppfyller prins Henriks sista önskan

I samband med att kungahuset informerade om dödsfallet på onsdagen meddelades att prins Henriks sista önskan var att han skulle kremeras och att askan ska dels spridas i danskt farvatten, dels placeras i en urna i den privata slottsträdgården i Fredensborg.

Fredensborg slott på Nordsjälland. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Den danska kungafamiljens sorg delas nu av tusentals människor. Drottning Margrethe utlyste en månadslång hovsorg vilket kortfattat innebär att ingen medlem av kungafamiljen kommer att delta i nöjesliknande framträdanden eller evenemang, samt att drottningen själv enbart kommer att klä sig i mörka kläder vid officiella framträdanden under perioden.

 

LÄS MER: Drottningens stora sorg efter prins Henrik

 

En del frågar sig hur drottningen ska kunna regera vidare när hennes livskamrat har gått bort, andra är övertygade om att sorgen inte kommer att inverka på hennes ämbete. 

Drottning Margrethe har tidigare ridit ut kriser och stått stadigt när det stormat kring kungahuset. Bland annat när folket har rest sig mot kostnaderna för att hålla kungahuset i gång. Frågan om apanaget är en ständig källa till irritation.

Folkets ilska mot prins Joachim och Alexandra

Brasan tändes ordentligt 2004 när drottningens yngste son, prins Joachim, 48, skilde sig från sin Alexandra, 53.

– Trots att hon lämnade kungahuset fick hon miljoner. Det retade upp väldigt många människor. I synnerhet när pengarna fortsatte att komma även efter att hon 2007 gifte om sig (med den 14 år yngre fotografen Martin Jørgensen, reds anm), säger Trine Villemann, författare och expert på det danska kungahuset.

Synen på Alexandra har ändå ändrats på senare tid. 2015 skilde hon sig från Martin Jørgensen och förra året meddelade hon att hon från 2020 avsäger sig apanaget, detta eftersom yngste sonen, prins Felix, fyller 18 då. 

Schackenborg slott på Jylland. Foto: Jørgen Kølle/COLOURPRESS

Prins Joachim har också fått en släng av sleven, inte minst efter försäljningen av jättegodset Schackenborgs slott på södra Jylland som gav honom och nya hustrun prinsessan Marie, 42, 152 skattefria miljoner som kom till användning när de lämnade livet på landet för ett mer urbant boende i lyxområdet längs Öresundskusten mellan Köpenhamn och Helsingör.

Av danskarna har prinsen ofta pekats ut som den minst populära av alla kungahusets medlemmar och han har dragits med omdömen som "arrogant" och "översittare".

"Mary blir en bra kung"

Bättre har det gått för storebror, kronprins Frederik, 49. Hans hustru, kronprinsessan Mary, 46, är älskad av alla och ses som kungahusets räddning.

– Hon är så otroligt populär bland danskarna. Hon är aldrig till besvär och det finns ingen som tycker illa om henne. 

– Mary är mor till fyra barn men har ett intensivt arbetsschema, hon är kvinnan med det stora hjärtat. Hon är den perfekta kronprinsessan, säger Trine Villemann.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, redo att snart ta över tronen. Foto: NESVOLD, JON OLAV / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Men det är maken Frederik som ska bli kung den dag drottning Margrethe inte längre sitter på tronen. Han har å andra sidan aldrig gjort någon hemlighet av att han inte har sett fram emot att bli regent men är förstås redo att ta över tillsammans med Mary den dag det blir aktuellt.

– Han är klar med sin utbildning, men om han någonsin blir redo att bli kung är jag inte så säker på, säger Trine Villeman som ändå är övertygad om att kungahuset i Danmark kommer att bestå, tack vare Mary.

– Det är hon som har byxorna på och det är hon som bestämmer. Kungahuset kommer att framstå mycket mer positivt med kung Mary, säger Trine Villemann.

Drottning Margrethe II av Danmark

Namn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid

Född: 16 april 1940 på Amalienborg slott.

Regent sedan: 14 januari 1972

Valspråk: "Guds hjälp, folkets kärlek, Danmarks styrka".

 

Prins Henrik av Danmark

Namn: Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat

Född: 11 juni 1934 i Frankrike.

Gifte sig med drottningen: 10 juni 1967. Lämnade 2016 rollen som prins för att dra sig tillbaka.

Död: 13 februari 2018.

 

Kronprins Frederik av Danmark

Namn: Frederik André Henrik Christian

Född: 26 maj 1968

Familj: Kronprinsessan Mary, 46, och barnen prins Christian, 12, prinsessan Isabella, 10, tvillingarna prins Vincent och Josephine, 7.

Aktuell: Blivande kung av Danmark. 

 

Kronprinsessan Mary av Danmark

Namn: Mary Elizabeth Donaldson

Född: 5 februari 1972 i Tasmanien, Australien.

Aktuell: Hyllad i Danmark för sin förmåga att sprida glamour kring kungahuset men ändå framstå som vanlig.

 

Prins Joachim av Danmark

Namn: Joachim Holger Waldemar Christian

Född: 7 juni 1969

Familj: Gift med prinsessan Marie sedan 2008. Har barnen prins Nikolai, 18, och prins Felix, 15, tillsammans med grevinnan Alexandra, 53.

Tillsammans med Marie har han barnen prins Henrik, 8, och prinsessan Athena, 6.

 

Prinsessan Marie

Namn: Marie Agathe Odile Cavallier

Född: 6 februari 1976 i Paris, Frankrike

Familj: Gift med prins Joachim sedan 2008. Tillsammans har de barnen prins Henrik, 8, och prinsessan Athena.

 

 

Grevinnan Alexandra

Namn: Alexandra Christina Manley

Född: 30 juni 1964 i brittiska Hong Kong.

Familj: Ensamstående med sönerna prins Nikolai och prins Felix som hon har med prins Joachim. Tidigare även gift med fotografen Martin Jørgensen, 39.