Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kriminella gänget har expanderat – till Sydsverige

I mitten av september kunde Kvällsposten avslöja att personer med Loyal to Familia-märken från Sydsverige visat upp sig i Malmö.
Det danska kriminella nätverket Loyal to Familia har expanderat till Sydsverige.
Loyal to Familia-medlemmar slöt upp utanför domstolsbyggnaden i Köpenhamn när ledaren Shuaib Khan ställdes inför rätta för att ha hotat en polis. Flera personer hade tröjor med texten LTF-Sweden. Mannen i mitten presenterade sig som president i Sverige.Foto: JAKOB JØRGENSEN
Malmös polismästare Stefan Sintéus.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det danska kriminella nätverket Loyal to Familia har expanderat till Sydsverige.

Gänget beskrivs som våldsamt och brutalt och expansionen är enligt polisen ett led i nätverkets ambition att ta kontroll över handeln med cannabis i regionen. 

Nyligen slöt flera medlemmar upp utanför domstolen i Köpenhamn där gängets grundare åtalats för att ha hotat en polis. 

På plats fanns även gängmedlemmar från Sverige – och den man som pekas ut som nytillsatt president i Sverige.

Precis som när rättegången mot Loyal to Familias, LTF:s, grundare och president Shuaib "Shebi" Khan startade var det i förra veckan flera medlemmar på plats för att visa stöd för sin president. Enligt Ekstrabladet fanns både danska och svenska medlemmar på plats utanför domstolsbyggnaden.

Shuaib Khan har suttit häktad sedan augusti, misstänkt för att ha hotat en polis i samband med en kontroll i Köpenhamn. För en vecka sedan föll domen: tre månaders fängelse och böter.

Möttes av ett hundratal män

Det är inte första gången gängmedlemmarna sluter upp kring sin "El Presidente" – centralgestalten i det nätverk som av många pekas ut som ansvarigt för många av de skottlossningar som drabbat Köpenhamn de senaste månaderna. 

När Shuaib Khan i mars klev ut genom fängelsets grindar möttes han av ett hundratal män, klädda i Loyal to Familias emblem. Khan var då åter fri efter att ha avtjänat ytterligare ett av flera fängelsestraff som egentligen tog sin början med en dom på åtta år för en brutal dödsmisshandel. År 2007 misshandlas en 21-åring i Aalborg till döds med kniv, avslagna flaskor och andra tillhyggen. Enligt domstolen var Shuaib Khan huvudansvarig för misshandeln. Sedan dess har han dömts för sin inblandning i flera våldsamma uppgörelser.

I mitten av september visade personer med Loyal to Familia-märken upp sig i Malmö.

Rekryterade unga kriminella

Under åren i fängelse har Shuaib Khan under parollen "FFFF – Familia Forever, Forever Familia" knyta en rad gäng till sin skapelse Loyal to Familia. Gemensamt för de unga kriminellt belastade männen som till en början samlades kring Khan var att de kom från Blågårds Plads och andra områden på och kring stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. 

Målet är nu att göra Loyal to Familia till Danmarks mäktigaste gäng. Personer med kopplingar till LTF knyts till många av de över 25 skjutningar som under sommaren drabbat Köpenhamn, en stad där polisen instiftat visitationszoner för att stävja våldet som blossat upp när LTF expanderar.

Enligt flera källor som Kvällsposten pratat med är Shuaib Khan känd för sin brutalitet, men han har även en omtalad social förmåga.

"Han är mycket kompromisslös"

– LTF är hans idé. Han har avsatt de gamla från tronen och nu har han själv blivit kung.

– Han är mycket kompromisslös. Men han är samtidigt charmig och bra på att snacka. Han är väldigt social, säger Sune Fischer, kriminalreporter på Ekstrabladet som under många år bevakat den organiserade brottligheten i Danmark.

Under Khans ledning har flera mindre gäng, som tidigare varit inblandade i våldsamma konflikter, slutit fred och gjort gemensam sak. På andra håll har expansionen lett till våldsamheter. LTF är bättre organiserade, aggressivare och brutalare än sina föregångare och sedan Khan släpptes i mars har nya LTF-avdelningar startats, bland annat i Nordsjälland och i Køge, enligt vad bland annat Ekstrabladet rapporterat.

Men det finns även en uttalad ambition att expandera vidare. 

Till Jylland. Och till Malmö och Helsingborg. 

 

LÄS MER: Bildbeviset – kriminella gängets etablering i Sydsverige 

 

Vill ta kontroll över cannabismarknaden

Det som lockar är att ta kontrollen över den marknad som präglar den organiserade kriminaliteten i Öresundsregionen.

– Det handlar om kontrollen över cannabismarknaden. Cannabis är huvudinkomsten för i stort sett samtliga kriminella nätverk i vår region. Och har man en samlad gruppering så är det lättare att bestämma var man ska sälja och vem som säljer var, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i Region Syd.

Så är det i Köpenhamn – och så är det i Malmö.

"Har handlat om cannabis"

– Många av de skjutningar och de territoriella striderna som vi har sett här har handlat om cannabis. Det handlar om att konsolidera marknaden helt enkelt, säger Patrik Andersson.

Men att ett nytt ryggmärke dyker upp kan skapa problem i form av våld från redan etablerade nätverk. Det är därför, menar Patrik Andersson, som LTF hittills ändå hållit en relativt låg profil i Sverige.

I mitten av augusti inträffade ett uppmärksammat undantag. Kvällsposten kunde då avslöja att medlemmar med LTF-emblem från Malmö och Helsingborg positionerade sig på Möllevången, mitt i centrala Malmö. 

Stefan Sintéus: "Flera är lagförda flera gånger om"

– I en publik miljö är risken mindre att det händer något. Att gå på Möllan är relativt riskfritt, när polisen också är där. Då är det mindre risk att de blir utsatta för våld jämfört med om de går i ett område där de inte har kontrollen, säger Patrik Andersson.

Enligt Stefan Sintéus, Malmös polismästare, har man från polisens sida bra koll på de personer som ingår i LTF i Sydsverige.

– Vi har jobbat med frågan det senaste året. De personer som kan tänkas vara i det här nätverket är väl kända av oss sedan tidigare. Flera av dem är lagförda flera gånger om.

Stefan Sintéus, Malmös polismästare.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nu finns en "svensk president"

Enligt Stefan Sintéus handlar det om kriminella personer, och individerna är även polisens huvudfokus. Vad de har för märken på sina tröjor är i sammanhanget sekundärt.

– Det finns alltid en risk när de går upp i ett nätverk, att man ska utföra uppdrag för gänget. Men när det gäller narkotikaförsäljning, de här personerna som kan etablera sig i de här gängen, de är etablerat kriminella redan.

– Det är svårt att diskutera om det kan bli värre eller inte. När det gällde Black Cobra, då tog de på sig tröjorna sedan tog de av sig tröjorna. Men de var fortfarande kriminella, säger Stefan Sintéus.

Tidigare har Shuaib Khan i officiella sammanhang titulerat sig president för LTF både i Danmark och i Sverige. 

Finns en ledare för svenska avdelningen

Under rättegången mot Khan i Köpenhamn i veckan sågs flera personer med LTF Sweden- och Malmötröjor. En av dessa, en av få som inte var maskerade, presenterade sig som president i Sverige.

Polisen bekräftar att det nu finns en identifierad person som ska vara ledare för den svenska avdelningen.

De flesta är kriminella individer och de finns redan på vår radar

– Vi har fått information om vem som ska vara president. Men vi är avvaktande, säger Patrik Andersson.

LTF:s expansion är inte första gången som kriminella nätverk söker sig över sundet. För sju-åtta år sedan slog sig det danska kriminella nätverket Black Cobra in i Sydsveriges undre värld.

Polisen: "Vi är offensiva"

Enligt Patrik Andersson var många av de individer som nu ingår i LTF:s sydsvenska expansion med redan på Black Cobra-tiden. 

– Ja. Antigen har du rötterna i där och i vissa fall har du rötterna i andra kriminella nätverk. Men de flesta är kriminella individer och de finns redan på vår radar.

Hit hör även den person som nu identifierats som president för svenska LTF.

– Han fanns med. Han hade inte den funktionen då, men han var med i kretsen kring Black Cobra.

 

LÄS MER: Danska gängkriget på väg att nå Sverige 

 

"Det var elva stycken på Möllan"

Hur många individer det totalt handlar om nu vill inte polisen berätta.

– Statusen är det som Kvällsposten fotograferade. Vi har ett antal individer. Vi får mycket uppgifter om att den och den är medlemmar i LTF. Men de uppgifterna ska bekräftas. Men vi kan säga att vi har sett att folk med LTF Malmö och LTF Helsingborg har funnits här.

– Det var väl elva stycken på Möllan och vid något tillfälle har man sett åtta man uppe i Helsingborg. Det fluktuerar lite, säger Patrik Andersson.

Hur arbetar polisen i nuläget?

– Vi är offensiva mot grupperingarna. Det är precis den utvecklingen vi hade med Black Cobra. Det börjar i Malmö och Helsingborg och sedan är risken att man försöker etablera sig i resten av Sverige. 

– Då hade vi hyfsad koll och vi har bättre koll nu. Vi har ett bra samarbete med danskarna, säger Patrik Andersson. 

Hur stor är risken att våldet som drabbat Köpenhamn sprider sig till Sydsverige?

– Risken är att man tar till våld, det har vi till viss del redan sett i Köpenhamn. Här i Sverige har vi levt med det ett tag.

– Det är den stora risken med ytterligare en aktör. Det är risken i en etableringsfas – att man ska visa musklerna, säger Patrik Andersson.

 

Shuaib Khan grundade och leder LTF:

30 år gammal och dömd till sammanlagt 12 års fängelse, bland annat för flera grova våldsbrott. 

Har blivit en smått legendarisk person i Köpenhamns kriminella miljö.

När Khan år 2012 släpptes ur fängelse dök personer i LTF-tröjor upp kring Blågårds Plads i Köpenhman. Månaderna efter blev våldsamma.

Enligt Khan själv är Loyal to Familia inte ett kriminellt nätverk:

"Vi är inte kriminella gäng. Vi är ett brödraskap, så vi öppnar inte avdelningar för att odla brott, men för att utveckla vårt brödraskap", har Shuaib Khan tidigare skrivit i ett mejl till Ekstrabladet.

 

Källa: Ekstrabladet

 

Flera incidenter kopplas till gänget:

14-15 september, Malmö:

Flera svartklädda män kontrolleras av polis på Möllevången i Malmö. Minst en av männen bär en tröja med texten "Loyal to Familia Sweden" på ryggen. Vid ytterligare en kontroll i Malmö kontrolleras tre personer, de bär svartvita tröjor med texten "Loyal to Familia BGP Sweden", där BGP syftar till Blågårds plats, gängets hemplats i området Nørrebro i Köpenhamn. Enligt uppgift bär de tre personerna skyddsvästar under sina tröjor. 

 

21 september, Köpenhamn:

En 26-årig man öppnar eld mot en förbipasserande utanför en kiosk i Köpenhamn. I samband med att polisen tar upp jakten på mannen skottskadas en svensk kvinna. Enligt uppgift avlossar ett tiotal skott under episoden. 

Den 26-årige mannen grips och enligt uppgift tillhör han Loyal to Familia. 

 

29 september, Köpenhamn:

Två poliser som sitter i en civil polisbil blir beskjutna med flera skott. Tre män mellan 18-20 år grips. Enligt dansk polis har de tre kopplingar till LTF och man misstänker att skotten mot polisbilen var planlagda.

 

30 september, Köpenhamn:

Flera personer larmar om en skottlossning i Ballerup utanför Köpenhamn. Kort därpå inkommer en skottskadad 22-årig man till sjukhus. Enligt polisen kopplas skjutningen till konflikter i gängmiljön och enligt uppgifter till Ekstrabladet kopplas den skjutne mannen till Loyal to Familia.