BRÄNDER PÅ GATORNA. Än en gång härjas centrala Köpenhamn av upplopp efter en manifestation för det rivna Ungdomshuset på Jagtvej. Foto: JENS DRESLING
BRÄNDER PÅ GATORNA. Än en gång härjas centrala Köpenhamn av upplopp efter en manifestation för det rivna Ungdomshuset på Jagtvej.  Foto: JENS DRESLING

Nya kravaller i Köpenhamn

Publicerad
Uppdaterad
KÖPENHAMN. I natt rasade nya ungdomskravaller i centrala Köpenhamn.
Polisen satte in tårgas för att skingra demonstranterna som brutit upp gatsten och krossat skyltfönster på Nørrebro.
I morse hade närmare 50 aggressiva ungdomar gripits. Det som börjat som en fredlig manifestation till minne av det rivna Ungdomshuset på Jagtvej urartade till renodlade upplopp.
– Stadsdelen brinner. Det är bål och barrikader och vi utsätts för stenkastning. Vi har varit trängda flera gånger och tvingats använda tårgas, rapporterade vakthavande polisbefäl i Köpenhamn, Mads Firings.
Runt 1 000 ungdomar spärrade av Nørrebrogade och flera andra områden i stadsdelen.

Fyra meter högt bål

På Griffenfeldsgade byggde de ett fyra meter högt bål som skickade en rökpelare upp över hela centrala Köpenhamn. Cyklar och byggmaterial från en närliggande byggarbetsplats kastades på brasan.
Även på Nørre Allé anlades bål. Privatpersoner gick ut med hinkar i försöken att släcka eftersom elden hotade parkerade bilar.

Krossade fönster

Butiksfönster krossades av maskerade aktivister som sedan plundrade affärerna och tömde dem på brännbart material till eldarna. Enligt ögonvittnen är det inte bara anhängare av Ungdomshuset som deltog i upploppet. Även många andra lockades in i oroligheterna.
På Nørrebrogade bombarderade ett gäng på 10–15 unga tre av polisens fordon med stenar, molotovcocktails, flaskor och färgburkar så att polisen till sist fick retirera. På Elmegade greps 15–20 aktivister, en del såg inte äldre ut än 15 år enligt ögonvittnen.

Poliser tvingades fly

Ett kvarter därifrån exploderade av misstag en tårgasgranat inne i en polisbuss, när den backade in i en lyktstolpe.
Poliserna tvingades fly ur fordonet som genast omringades av autonoma. De satte eld på fordonet vilket väckte jubel bland ungdomarna.
Kravallerna drivs på av så kallade autonoma som också ledde styrkorna under upploppen i samband med rivningen av Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Serie gatuaktioner

De har aviserat en serie gatuaktioner vid 69 olika adresser i Köpenhamn.
En stor manifestation är utlyst till på torsdag (6.9) med krav på att kommunen erbjuder dem ett nytt ungdomshus.
Polisen fasar för den kommande veckan, rustar upp och mobiliserar trupper också från andra distrikt i Danmark.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag