Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya krav på Vellinge efter 6-årige Rais död

Rais, 6, råkade ut för tragisk olycka i bassäng – nu berättar hans mamma Farah om tiden efteråt

Efter sexårige Rais död i drunkningsolycka på Tångvallaskolan i Skanör i somras kommer nu krav från Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Läraren. 

Vellinge kommun hotas med ett vite på 40 000 kronor om inte ett antal åtgärder genomförts senast den siste februari.

– Det måste vara tydligt vad som gäller när man ansvarar för sådana här aktiviteter, säger arbetsmiljöinspektören Patrik Nilsson.

Sexårige Rais hade just börjat i första klass på Tångvallaskolan. Under hans andra skoldag den 18 augusti hade tre lärare en badaktivitet med 40 barn i skolans bassäng.

Rais kunde inte simma men höll på att lära sig. Varför olyckan skedde som tog hans liv – och de närmare omständigheterna kring aktiviteten – utreds nu av åklagare.

De tre lärarna har delgivits misstanke om vållande till annans död.

Brottsutredningen dröjer

– När den här utredningen kan bli klar vet jag inte. Det har gått tre månader nu och jag har svårt att tro att vi är klara om ett halvår, säger åklagaren Klas Norelius till Läraren.

Arbetsmiljöverket begärde en egen utredning från Vellinge kommun. Kommunen lät en advokatbyrå genomföra den, och resultatet var klart den 23 oktober.

Men Arbetsmiljöverket nöjer sig inte med det material som Vellinge kommun presterat.

Bilden av Rais på mammas telefon. Bilder och minnen är allt hon har kvar av sonen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Sörjande placerade ut blommor, ljus och barnteckningar vid bassängen där Rais hade dött.
Foto: JENS CHRISTIAN

Verket kräver att Vellinge ytterligare utreder och redogör för riskerna med badaktiviteter – och skapar rutiner för att de ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

Klart till den siste februari

Kommunen ska redovisa detta senast den 28 februari, eller betala vite på 40 000 kronor.

– Det måste vara tydligt vad som gäller när man ansvarar för sådana här aktiviteter och vad man förväntas göra, säger arbetsmiljöinspektören Patrik Nilsson till Läraren. 

– I den generella rutinen kan det stå att man ska titta på om det finns något som avviker vid det enskilda badtillfället och att det då ska bedömas av den som är ansvarig för aktiviteten.

Rais, 6, var och badade med sin skolklass under hans andra skoldag när olyckan inträffade.