Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kameror ska göra skolgårdar säkra igen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Carina Wutzler (M) är kommunalråd i Vellinge kommun.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Drogfynd, skadegörelse, klotter och buskörning har varit ett återkommande problem på skolgårdarna i Vellinge, skriver Sydsvenskan

Nu väljer kommunen att satsa på omfattande kameraövervakning på kommunens skolgårdar.

– Det måste vara trygga platser, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd, till Sydsvenskan. 

Kameraövervakning finns i dagsläget bara på ett fåtal skolor i Vellinge. Tanken med de nya kamerorna är dels att de ska komplettera tekniken där det redan finns bevakning, men också att utöka på fler platser. Kostnaden för satsningen beräknas landa på 800 000 kronor.

Kommunalrådet Carina Wutzler menar att det finns ett utbrett problem med att folk uppehåller sig vid skolorna och sysslar med fel saker. 

– Det finns ungdomar som kör in med mopeder och förstör utemiljöer, vi har haft problem med klotter och skadegörelse och att en del vistas på taken. Sedan är det också att man hittar attiraljer som är kopplade till droger. Det är lite blandat, säger Carina Wutzler till Sydsvenskan.

Arkivbild. Kameran på bild har inget med artikeln att göra.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Ny teknik

Värmekamerorna som ska installeras kräver inget tillstånd från högre instans. Tekniken ger möjlighet att kunna övervaka skolgårdarna även när det är mörkt, men utan att röja personens identitet. 

Carina Wutzler understryker samtidigt att kommunen är positiv till att skolornas utemiljöer används, men att kamerorna är ett viktigt komplement i det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet.

Satsningen börjar med fyra skolor i kommunen, men är tänkt att sträcka sig över även till nästa år. Och när nya skolor byggs är tanken att kameror ska finnas med från början.

SE FLER NYHETER: Sara och Julia kände att ensamheten var jobbigare förr 

Pandemin har fått dem att må bättre

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!