Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya invånaren på zoo väger 4,5 ton

Naing Thien fyller 40 år på lördag.Foto: Köpenhamns zoo
I veckan anlände han till Köpehamn i en container.Foto: Köpenhamns zoo
Naing Thien kommer att få bo själv, men uteplatsen är granne med honornas hägn.Foto: Köpenhamns zoo
Snart väntas tillökning i Köpehamns elefantgrupp. Senast det hände var 2017.Foto: Köpenhamns zoo

Köpenhamns zoo har fått en gäst. En elefanthanne från djurparken i Leipzig ska nämligen bo där under ett halvår i väntan på att få flytta in i djurparken i polska Lodz.

Men Naing Thien, som den 4,5 ton tunga krabaten heter, kommer inte att få hänga med djurparkens övriga elefanter – en av honorna väntar nämligen tillökning och får inte störas.

Han är 4,5 ton tung, har ovanligt litet huvud men en mycket lång och fin snabel.

De sistnämnda omdömena kommer från Rebekka Schneevogt, djurskötare på Köpenhamns zoo, som var en av dem som tidigare i veckan tog emot Naing Thien i Köpenhamn.

– Naing Thien är ganska liten för att vara en hanelefant. Han är 39 år gammal, men fyller faktiskt 40 under lördagen, säger hon i ett filmklipp på Köpenhamns zoos hemsida.

Får leva ensam

Men födelsedagen, liksom alla andra dagar under det halvår som Naing Thien ska spendera i Köpenhamns djurpark, kommer han att få tillbringa i ensamt majestät. Orsaken till denna sociala golgatavandring är flera.

– Att introducera en ny hanne i flocken är en komplicerad och lång process, och eftersom han bara ska vara här i ett halvår är det inte något vi drar i gång. Men elefanterna kommer både kunna se, dofta och höra varandra så det kommer finnas god kommunikation dem emellan, säger Flemming Nielsen, kurator på Köpenhamns zoo enligt ett pressmeddelande.

Väntar tillökning

Men det finns ytterligare en anledning. Av de övriga elefanterna, tre honor och två större ungar, är en av honorna dräktig. Och då är det inte läge att släppa in en nyfiken hanne i hägnet.

Surin, som den dräktiga honan heter, har dessutom haft bökiga dräktigheter tidigare, varför det nu är av yttersta vikt att hon får lugn och ro.

Och även efter Surins nedkomst kan Naing Thien glömma att ansluta sig till honorna i hägnet bredvid. Hans framtid står i stället att finna i djurparken i polska Lodz där ett gäng elefanter ska inta ett nytt hägn vars konstruktion blivit något försenat på grund av rådande pandemi.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!