Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya ilskan: Kräver ändrat vaccinmål

Richard Bergströms semesterpik till EU-kollegorna
Gilbert Tribo (L) är kritisk till statens vaccinmål.
Foto: ANNIKA PERSSON / LIBERALERNA
Richard Bergström är nationell vaccinsamordnare.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gilbert Tribo (L) är starkt kritisk mot Richard Bergströms nya vaccinmål.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt en nysläppt statlig prognos ska fem miljoner personer i Sverige vara vaccinerade till halvårsskiftet. 

En felaktig beräkning menar Gilbert Tribo (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Det är helt orimligt att man från nationellt håll fortfarande håller sig fast vid ett mål som är fullständigt orealistiskt. Vi har sedan januari fått löpande besked om att vaccinleveranserna minskar och för Skånes del har det hittills inneburit 400 000 färre doser. När leveranserna av olika skäl minskar så är det viktigt att man förhåller sig till den verklighet som gäller, skriver Gilbert Tribo (L) i pressmeddelandet. 

Den ursprungliga prognosen var att alla människor över 18 år i Sverige skulle vara fullt vaccinerade innan halvårsskiftet. Men i fredags gick den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström ut med att det kommer att dröja lite längre än planerat att nå vaccinmålet. 

– Det kommer att ta lite längre tid innan alla blivit fullvaccinerade men kanske fem miljoner personer är fullvaccinerade till halvårsskiftet, säger Bergström i SVT:s Helgstudion på söndagen.

”Vaccinmålet fullt orealistiskt”

Regionrådet Gilbert Tribo (L) har länge varit starkt kritisk till hanterandet av vaccinationerna. Han menar att vaccinmålet kommer att uppnås tidigast i oktober. Och efter statens senaste besked skruvar han upp tonläget ytterligare.

– Det får räcka med otydligheten, regeringen måste våga vara tydliga, det handlar om regionernas planering och medarbetarnas arbetsmiljö, det handlar också om att stilla medborgarnas oro och ge tydliga besked. Vaccinmålet är fullt orealistiskt, ompröva målet nu! skriver Gilbert Tribo (L) i pressmeddelandet.