Nya hyreslägenheter i Malmö måste erbjudas bidragstagare

Hyresvärdar måste erbjuda lägenheter utan krav på inkomst (arkivbild).
Foto: JENS CHRISTIAN

Nya hyreshus i Malmö måste lämna plats för personer utan någon säkrad inkomst.

Det har kommunstyrelsen beslutat, skriver Sydsvenskan.

– Det här ökar risken att fastighetsägare i stället bygger utanför Malmö, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd, till tidningen.

Enligt den nya markanvisningspolicyn från Malmö stad måste alla som bygger nya hyreshus i staden upplåta lägenheter till hemlösa och personer med försörjningsstöd, något som Hem & Hyra var först med att berätta om.

Tio procent av lägenheterna ska hyras ut till kommunen som i sin tur kommer att hyra ut dem till bostadslösa. Ytterligare tio procent måste läggas ut för köande på Boplats Syd, utan särskilda krav på inkomst.

– Vi tror att detta är görligt och att branschen kommer att acceptera det, säger Andreas Schönström (S), ordförande i Tekniska nämnden, till Sydsvenskan.

Det formella beslutet väntas snart tas i kommunfullmäktige, men flera partier har motsatt sig ändringarna.

Kritiken från branschen: Bygger utanför Malmö

Även från branschen har det kommit kritik om att det kan skrämma bort fastighetsägare från Malmö.

– Jag ser en utmaning i att mindre fastighetsägare vill investera i nya fastigheter och riskera tio procent av lägenheterna till människor som har ekonomiskt bistånd, säger Susanne Rikardsson, vd för branschorganisationen Fastighetsägarna Syd, till Sydsvenskan.

Enligt Andreas Schönström behöver lägenheterna som görs tillgängliga för personer med försörjningsstöd inte finnas i de nybyggda husen, utan kan förläggas till befintliga hus. Dessutom kommer bostadskön fortfarande att gälla för alla.

För tillfället är det bara tre hyresvärdar i Malmö som accepterar hyresgäster utan fast inkomst, och kommunen hoppas att de nya reglerna ska leda till att hushållen med försörjningsstöd sprids ut mer.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!