Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya gränskontroller ger inställd båttrafik

Vid midnatt, natten till lördagen skärpte den danska gränspolisen sina kontroller – både på Öresundsbron och vid färjorna från Helsingborg.

Åtgärden har redan lett till att Sundsbussarna beslutat ställa in all trafik.

Pendlare undantas från de nya restriktionerna.

Boende i Skåne, Blekinge och Halland som vill resa in i Danmark måste nu antingen ha ett giltigt skäl för inresa eller kunna visa upp ett negativt coronatest som är max 72 timmar gammalt.

Sundsbussarna ställde in all trafik på lördagen på grund av de nya gränsrestriktionerna. Det är oklart när trafiken återupptas.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
Stickprovskontrollerna på Öresundsbron har intensifierats sedan midnatt, natten till lördagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Det är förstås en ambition att undvika den ökade smittspridningen som ligger bakom åtgärden.

Pendlare som korsar gränsen varje dag är dock undantagna från de nya kraven, enligt ett besked som lämnades på lördagen.

Ställer in all trafik

Men alla nöjes- eller shoppingresenärer omfattas av de nya kraven.

Ledningen för Sundsbussarna i Helsingborg bedömer inte att tillräckligt många kommer att kunna uppfylla kraven för att det ska vara lönt att bedriva trafik.

””Vi har beslutat att tillfälligt ställa in trafiken mellan Helsingör och Helsingborg. De nya reserestriktionerna i Danmark, för bland annat Skåne, får stora konsekvenser för rederiet”, heter det på företagets Facebooksida.

Många trogna resenärer skriver kommentarer där de beklagar rederiets beslut.

Oklart när båtarna går

Hur länge trafiken med Sundsbussarna fortsatt ska vara inställd är oklart.

”Vi kommer dom närmsta dagarna se över hela situationen”, meddelar rederiet.

Trafiken med Sundsbussarna låg nere hela våren och försommaren efter första pandemilarmet och fram till månadsskiftet juni–juli, skriver Sydsvenskan.

På Öresundsbron har gränskontrollerna trappats upp. Polisen stoppar fler resande.

– Det är fortfarande stickprovskontroll och periodvis. Men vi har intensifierat det så tillvida att vi gör fler stickprover, säger polisöverintendent Peter Ekebjærg till nyhetsbyrån Ritzau.

Polska arbetare pekas ut

Motsvarande stickprovskontroller görs även vid den dansk-tyska gränsen. 

Danska arbetsmarknadsdepartementet, Beskæftigelseministeriet, pekar i sammanhanget särskilt ut polska gästarbetare som en betydande riskgrupp.

Den senaste veckan har 172 polska medborgare verksamma i Danmark konstaterats vara coronasmittade. Det motsvarar med 5,2 procent av alla nya smittade i Danmark.

Flera större utbrott av covid-19 har kunnat härledas till byggarbetsplatser och slakterier som i hög utsträckning använder invandrad arbetskraft.

TV: Här får Nisse Hellberg pris som Årets Skåning

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!