Nya fynd av ovanlig salmonella hos vildsvin

En ovanlig salmonella har upptäckt hos vildsvin utanför Lund. Vildsvinen på bilden har ingenting med smittfyndet att göra.
Foto: MIKAEL GUSTAFSSON / NATURFOTOGRAFERNA/IBL
Foto: JONAS TOBIN / JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN

En ovanlig typ av salmonella har upptäckts hos vildsvin i trakterna runt Lund samt i ett hägn med vildsvin i Sörmland.

”Att vi nu har fler fall av konstaterad smitta med Salmonella choleraesuis bland vildsvin på olika platser i landet är naturligtvis allvarligt”, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning, enligt ett pressutskick.


När du har läst hela texten får du gärna dela med dig av tankar och kommentarer i fältet längst ner.

Det handlar om Salmonella choleraesuis – samma typ som upptäcktes på en grisgård i Skåne tidigare i höstas, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande. Några fler fynd av den ovanliga salmonellan har dock inte gjorts hos tamgris.

Salmonellavarianten har inte funnits inom svensk grisuppfödning på mer än 40 år. Den kan orsaka allvarliga hälsostörningar hos gris, men att människor drabbas av just denna salmonellatyp är mycket ovanligt.

Skydda mot kontakt

”Att vi nu har fler fall av konstaterad smitta med Salmonella choleraesuis bland vildsvin på olika platser i landet är naturligtvis allvarligt. Det är mycket viktigt att den som håller tamgrisar skyddar sin besättning från alla kontakter med vildsvin”, säger Katharina Gielen enligt pressutskicket.

De vildsvin som befann sig i hägnet i Sörmland, 14 djur, har nu avlivats.

Ett arbete med att kartlägga smittan hos landets vildsvin pågår samtidigt, och alla djur som hittas döda eller sjuka provtas. Av de 50-tal prover SVA hittills fått in för analys var fyra positiva.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!