Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya fula knepet mot äldre på Ica

Polisen misstänker försök till bedrägeri på Ica Brunnshallen i Simrishamn.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Äldre luras på ett nytt sätt att betala andras varor i matbutiken. 

Nu vill polisen i Simrishamn uppmana anhöriga att vara vaksamma. 

– Håll koll på om den äldre spenderar mer pengar än normalt, säger Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn. 

Polisen i Simrishamn varnar för ett nytt sätt som äldre luras på pengar. 

I ett fall var det butikspersonal som uppmärksammade händelsen, något som Ystads Allehanda var först med att skriva om. En man som sedan länge är stamkund på Ica Brunnshallen i Simrishamn kom i förra veckan in i butiken tillsammans med en kvinna. Personalen vet att han brukar köpa billigare livsmedel. 

Därför reagerade kassörskan på att han nu lade upp dyrare varor på bandet. Han kallade sedan på kvinnan, som gått i förväg ut, och sa att hon skulle komma och ta sina varor. 

Kvinnan ombads lämna butiken

Personalen känner till att mannen är dement. För att vara säker på att allt stod rätt till väntade kassörskan därför med att ge kvinnan varorna. 

– Vår kassörska skannade in varorna men behöll dem i kassan. När hon skannat varor för över 500 kronor frågade hon mannen om han verkligen ville betala för kvinnans varor, varpå han eftersvarade nej, säger Caroline Norlander, säkerhetsansvarig på Ica Brunnshallen.   

Kvinnan ombads då lämna butiken. 


Caroline Norlander, säkerhetsansvarig på Ica Brunnshallen.

Kvinnan sökte upp mannen igen - fick 698 kronor 

Men när mannen sedan gick till Netto sökte kvinnan upp honom igen, den här gången i sällskap av en annan kvinna. 

– Mannen brukar alltid gå och handla på Netto efter att han handlar hos oss. På deras övervakningsfilm syns att kvinnan och en annan kvinna går in i butiken tillsammans med mannen och sedan lägger varor i hans korg, som han sedan betalar för, berättar Caroline Norlander. 

Senare under dagen kom kvinnan tillbaka med kvittot, och returnerade varorna mot kontanter. Hon fick då tillbaka 698 kronor. 

”Syns inte hot eller tvång på filmen”

Dagen därpå inträffade en liknande händelse. På övervakningsfilmen syns hur den misstänkta kvinnan söker upp en äldre kvinna inne i butiken, frågar henne något och hur de sedan skiljs åt. 

– När den äldre kvinnan går mot kassan kommer den misstänkta kvinnan fram igen och lägger ner ett antal varor i hennes korg. Den här gången reagerade inte kassörskan förrän efter att varorna var betalda, säger Caroline Norlander. 

Eftersom att den äldre kvinnan är okänd för personalen, och de därför inte kunnat få kontakt med henne, kan man dock inte fastslå att hon inte medvetet ville betala för den misstänkta kvinnans varor. 

– Det syns ju inget hot eller tvång på filmen, så det går ju inte att veta, säger Caroline Norlander. 


Personalen extra vaksam 

Caroline Norlander berättar att personalen på Ica Brunnshallen är införstådd med vad som hänt och är extra vaksamma när de tar betalt av kunder, men att det ändå är svårt att förhindra att detta sker. 

– Vi har alltid en skyldighet att fråga kunden om vi misstänker att någonting inte står rätt till. Det gäller även om det är en liten elvaåring som står och ska betala för äldre tonåringars godis. Men i det här fallet kan det ju vara så att den äldre sagt ja av fri vilja, och då är det ju svårare att säga emot. 

När Caroline Norlander dagarna efter händelserna såg den misstänkta kvinnan vid Ica Brunnshallen gick hon fram och konfronterade henne. Hon blev då väldigt aggressiv och hotfull. 

– Hon blev väldigt verbal och skrek åt mig, säger Caroline Norlander, som polisanmält incidenten. 

Polisen uppmanar: ”Var vaksamma” 

Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn, säger att hon aldrig sett den här typ av bedrägeri tidigare. 

– För mig är detta ett helt nytt fenomen, men det finns ju, säger hon. 

Hon berättar också att brotten är väldigt svåra för butikerna att förhindra. 

- Det var ju ren tur att kassörskan på Ica förstod att någonting var fel och frågade mannen flera gånger om han verkligen ville betala för kvinnans varor. Men om varorna väl är betalda och kvitto finns kan inte kassörskan neka någon att få pengarna tillbaka, även om de vet vad som har hänt. 

Birthe Parkhagen vill därför varna för den här typen av brott, som hon tror kan komma att dyka upp på fler platser inom kort. 

– Vi hoppas att anhöriga till äldre som kan vara i riskzonen nu kan bli varse att de här bedrägerierna existerar, och därför hålla koll på om den äldre plötsligt spenderar större summor är vanligt. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!