Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya framsteg för kvinna som blev attackerad med planka

Kan andas på egen hand utan respirator.
Kvinnan attackerades med en planka – och mannen kunde gripas samma kväll. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnan satt vid en busshållsplats i Malmö när hon attackerades av en aggressiv man, som var beväpnad med en planka.

Kvinnans skador var livshotande – men nu kommer åklagaren med positiva besked.

– Hon har inte längre respirator, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson, till Sydsvenskan.

Det brutala överfallet inträffade natten mot den 10 november på Lönngatan i Malmö. Angreppet väckte avsky i hela staden, och bara några dagar efter attacken samlades ett 10-tal personer i en stödmanifestation för kvinnan

Kvinnans skador har tidigare beskrivits som livshotande, men i mitten på november kom polisen med en ljusning: 

– Hennes tillstånd är allvarligt men stabilt, meddelade Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisens region Syd, den 18 november.

”Kritiskt men stabilt”

Nu berättar även åklagaren Fredrik Jönsson att läget blir allt bättre. Kvinnan har inte längre respirator och hon kan andas på egen hand. Hon har även blivit förflyttad från Lund till Malmö.

– Vi har sagt kritiskt men stabilt. Nu verkar det vara mera stabilt. Hon har kunnat flyttas från sjukhuset i Lund till sjukhuset i Malmö. Vi har fortfarande inte kunnat förhöra henne men såvitt jag förstår är det en positiv utveckling, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson, till Sydsvenskan. 

Polisens kriminaltekniker undersökte området runt busskuren efter det brutala överfallet på Lönngatan. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Känner inte varandra sedan tidigare

Den 21-årige man som angrep kvinnan blev gripen samma kväll och har en historia av psykiska problem. Enligt handlingar från Förvaltningsrätten har han bland annat suttit på en sluten psykisk avdelning i Malmö efter att han attackerat en nära anhörig. 

Mannen och kvinnan ska inte vara bekanta sedan tidigare, och det är okänt varför han gick till attack med plankan. Han har även tidigare fått psykosliknande utbrott, och då haft svårt att komma ihåg dem i efterhand.