Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya förslaget: Kortare sommarlov för eleverna

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
När elever med sämre förutsättningar inte får gå i skolan under sommaren tappar de mycket, menar Malmös politiker. Foto: THOMAS KARLSSON / DN

Den långa sommaren utanför skolan drabbar de elever som har sämst förutsättningar.

Nu vill Malmös kommunledning förkorta sommarlovet – och införa tre terminer.

– Vi ser att många elever som inte har svenska som modersmål och som lever i socioekonomiskt utsatta områden tappar mycket under sommarlovet, säger skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) till Sydsvenskan

Bör sommarlovet för elever kortas?

Under sommarlovet förstärks segregationen. De elever som har sämst förutsättningar tappar mycket kunskaper. Det anser kommunledningen i Malmö. Nu ska elever på några Malmöskolor få ett kortare sommarlov. 

– En del pratar inte svenska under sommarlovet och har inte möjlighet att åka på semester utan går bara hemma och hänger, säger skolkommunalrådet Sara Wettergren (L), till Sydsvenskan

I en utredning från tjänstemän inom kommun står det att elever från socioekonomiskt starka hemförhållanden i större utsträckning fortsätter sin lärandeprogression under sommarlovet. 

”Elever från socioekonomiskt svagare hem tappar tvärtemot mycket kunskaper under sommarlovet och återkommer till nästa läsårsstart med ännu sämre utgångspunkt än sina klasskamrater från socioekonomiskt starka hem”, står det i utredningen. 

Skolkommunalrådet Sara Wettergren (L): ”Det kan handla om att förlänga sportlovet, eller påsklovet eller höstlovet”.Foto: PRESSBILD

Kortare sommarlov

Malmö kommer bli den första svenska kommunen i landet att testa tre terminer på grundskolenivå. 

– Vår tanke är inte att rucka på lärarnas totala arbetstid. Det vi vill pröva på några skolor är att förkorta den här väldigt långa sommarlovsperioden som vi ser har negativa effekter för resurssvaga elever. Det kan handla om att förlänga sportlovet, eller påsklovet eller höstlovet, säger Sara Wettergren. 

Efteråt ska forskare avgöra om testet har haft någon inverkan på elevernas studieresultat. 

Tre terminer strider mot lärarnas arbetstidsavtal, en förutsättning för att testet ska kunna genomföras är att kommunen kommer överens med lärarfacket om ett undantag. 

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.