Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya danska beskedet – ölsugna slipper vänta

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
I veckan berättade statsminister Mette Frederiksen att alla restriktioner ska tas bort i landet. Covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT

När Danmark tar bort alla restriktioner är det en bransch som får tjuvstarta. 

Krogarna kommer tillåtas att servera öl som vanligt redan kvällen innan resten av samhället får öppna upp. 

– Vi ska inte låta fyrkantiga skrivbordsregler sätta krokben för en fin återöppning, säger näringsminister Simon Kollerup (S).

Samtidigt noteras nya högstanivåer av antalet smittade i landet.

I Sverige förlängde regeringen på onsdagen restriktionerna med ytterligare minst två veckor. 

Ungefär samtidigt meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) i stället att samhället öppnar upp och att covid-19 inte längre ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. 

– Vi står på kanten till en helt ny och mycket bättre situation, sa Mette Fredriksen under presskonferensen och fortsatte: 

– Vi har hållit 26 presskonferenser och haft mörka meddelanden men i dag har vi en otroligt god nyhet och det är att vi kan ta bort alla restriktioner. Det markerar en ny tid för oss alla.

De får tjuvstarta

På tisdag är det dags. Men det finns en bransch som får tjuvstarta, nämligen krogbranschen. 

Redan under måndagen får landets restauranger och pubar servera mat, öl och vin utan några pandemi-regler att ta hänsyn till. Anledningen är att det annars hade kunnat uppstå en liten lustig situation. 

Enligt rådande restriktioner måste krogar sluta servera alkohol senast klockan 22 och vid 23 måsta alla gäster vara ute ur lokalen. Men när klockan tickar över tolvslaget på måndag kan man alltså öppna igen för då är restriktionerna borta. 

För att krogarna inte ska behöva stänga mellan 23 och 24 har danska regeringen nu beslutat att göra ett undantag och restriktionerna slutar att gälla klockan 22 på måndagen. 

Näringsminister Simon Kollerup (S) kom med beskedet under fredagen. 

– Nattklubbar, barer och restauranger är några av de som drabbats hårdast av under flera nedstängningar. Jag gläder mig åt att se hur hjulen kan börja rulla igen i det danska näringslivet, säger han på Facebook.

För nattklubbar blir måndag kväll något alldeles extra, då är det första gången de kan öppna sedan den 10 december. 

Under fredagen informerade danska regeringen om att krogar blir först ut med att slopa restriktionerna. Klockan 22 på måndag är det som gäller för branschen.
Foto: Colourbox

”En väsentlig belastning”

Men det finns mörka moln på den danska himlen. Under fredagen noterades en ny högstasiffra i antalet fall av covid-19 i landet. 53 655 personer konstaterades vara smittade under 24 timmar. Samtidigt ökar antalet personer på sjukhus med corona. Nya siffran är 967, det tidigare rekordet var 964 och noterades den 4 januari i år. 

– 967 inlagda är en väsentlig belastning, vi är ju uppe i runt 300 nyinlagda varje dygn så det talet kommer troligen att stiga ytterligare, säger Chrisitan Wejse som är chefsläkare på den infektionsmedicinska avdelningen på Århus universitetssjukhus, till TV2

Men fortfarande håller sig antalet patienter som behöver intensivvård på en låg nivå. På fredagen var det 33 inlagda på landets iva-avdelningar, av dessa låg 19 personer i respirator. 

Näringsminister Simon Kollerup (S) hoppas att folk är försiktiga när restriktionerna slopas. 

– Jag uppmanar alla att komma ihåg att vi ska ta hand om varandra och skydda varandra, även om vi nu har slängt munskyddet i papperskorgen, säger han.  

TV: Fler nyheter om corona

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström: ”Tror på en dos till hösten”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!