Nya bränder i Malmö – Vittnet: "Jag är rädd"

Från 22.45 och under tre kvarts tid fram till 23.30 anmäldes så många bilbränder att inte heller polisens resurser räckte till.
Foto: Mikael Nilsson
Levente Csiki är orolig för vad som håller på att hända i Malmö.
Foto: Mikael Nilsson
De första bränderna rapporterades till polis och räddningstjänst omkring klockan 22.45.
Foto: Mikael Nilsson
Sent på måndagskvällen sattes över ett tiotal bilar i brand på många olika ställen i Malmö.
Foto: Mikael Nilsson
Polisen i Malmö hade en tuff kväll på måndagen.
Foto: Skärmdump

Sent på måndagskvällen sattes över ett tiotal bilar i brand på många olika ställen i Malmö.

Hyacintgatan, Hyllievångsvägen, Zenithgatan. Delsjögatan, Arkitektgatan och Eriksfältsgatan är bara några adresser som drabbades i den fortsatta vågen av anlagda bilbränder.

De första bränderna rapporterades till polis och räddningstjänst omkring klockan 22.45. Det var tre bilar som stacks i brand inne i ett garage på Hyacintgatan och en bil som brann utomhus på Zenithgatan några minuter senare.

Därefter haglade larmen in. En bil brann utomhus på Hyllievångsvägen, ytterligare fyra brann på Delsjögatan, en på Arkitektgatan och en på Eriksfältsgatan. Räddningstjänsten fick ta hjälp ända från Vellinge för att mäkta med arbetsbördan.

En man i 20-årsåldern greps natten till måndagen i Malmö efter att polisen funnit bensindunkar och en hammare man slår sönder glas med i hans bil. Han anhölls misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse.

Lavin av bränder

Men det hejdade alltså inte den senaste tidens lavin av bilbränder.

Från 22.45 och under tre kvarts tid fram till 23.30 anmäldes så många bilbränder att inte heller polisens resurser räckte till.

– Vi har fått in larmen men vi är inte på plats på alla ställen, säger Anna Göransson vid ledningscentralen hos polisen i Region syd.

Klockan 23.12 kom ett larm från Nydalavägen, 23.14 från Censorsgatan, 23.20 ytterligare ett från Nydalavägen, 23.25 ytterligare ett larm om en bilbrand på Hyllievångsvägen.

Ännu strax före midnatt var det svårt at få svar på frågan om samma brand hade räknats flera gånger eller om det faktiskt startats flera bilbränder med någon halvtimmes mellanrum både på Nydalavägen och Hyllievångsvägen.

Vittnet: "Jag är rädd"

Det stora antalet bränder tvingar också civila att ingripa – trots att de är skrämda av det som händer.

En av dem är Levente Csiki. Han såg lågorna från de anlagda bränderna från sitt fönster och tvingades springa ner och släcka.

– Jag sprang ner och släckte med brandsläckaren, säger han.

– Sen hämtade vi vatten och kastade två hinkar.

Men trots att han inte tvekade på att ingripa, lämnas han inte oberörd av det som händer i Malmö.

– Det är för jävligt. Min bil står här. Den kan explodera och kan brinna upp. Det händer överallt. Vad är det som händer i Malmö? Det måste göras något, säger Levente Csiki.

Är du rädd själv?

Jag är rädd. I morgon vet jag inte om jag kan hämta min bil.

Krav på insatser

Förre justitieministern Beatrice Ask (M) krävde på måndagen samordnade insatser mot bilbränderna.

– Det är en exceptionell ökning av bilbränder om man tittar över åren. Det krävs en ordentlig insats nu, mer muskler till polisen, fler poliser, men också att regeringen samlar berörda myndigheter och försäkringsbolag, säger Beatrice Ask till TT.

Hon syftar bland annat på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), räddningstjänst, polis och försäkringsbolag.

– I dag är det väldigt spretigt. Regeringen måste ta ansvaret här. Det här kostar väldigt mycket pengar, och det drabbar särskilt mycket människorna i de här områdena. Att förlora en bil kan betyda att man inte klarar sitt jobb, säger Ask.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!