Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bränder i Gnosjö – hus har blivit utrymda

Det brinner på nytt i ett större område i Gnosjö.

Räddningstjänsten har upp emot hundra personer som arbetar med att släcka bränderna i området.

Polisen skriver på sin hemsida att flera hushåll har blivit utrymda. 

Det var strax efter klockan 11:00 på onsdagen som polis, räddningstjänst och ambulans larmades om en brand norr om Åsenhöga. En privatperson hade sett en rökpelare från skogen i närheten av Voxtorpasjön. 

Drygt tre timmar senare beslutade räddningsledaren att utrymma mellan fem och sex hus i området. Polis är på plats för att hjälpa till med utrymningen. 

– Röken från elden syns runt Gnosjö på långt avstånd. Men vi är medvetna om att det brinner och brandflyg är på väg, säger Mia Boqvist, presskontakt på räddningstjänsten.

Vid klockan 17:00 meddelade poliser på plats i området att flera personer kan komma att utrymmas på grund av branden.  

”Utrymning har gjorts och enligt polis på plats kan det vara bra för andra boende i området att förbereda sig för att de kanske också måste utrymma,” skriver polisen. 

Hårda vindar ställer till det 

Enligt räddningstjänsten är det en kombination av vind, torr terräng och låg luftfuktighet som ligger bakom de många olika bränderna i området.

I nuläget är det oklart exakt hur stort det eldhärjade området är. 

– Jag vet inte hur stort området är som brinner i Gnosjö. Den bilden är inte helt klar än, säger Mia Boqvist.

I hela Jönköpings län råder just nu eldningsförbud. I ett pressmeddelande skriver räddningstjänsten att det översta marklagret med vegetation är torrt och enligt prognoser från SMHI kommer det även fortsättningsvis vara varmt och torrt väder i området, i kombination med en stark vind. 

Branden inte under kontroll

Räddningstjänsten meddelade vid klockan 16:45 att branden i Gnosjö ännu inte är under kontroll. En helikopter är på plats och vattenbombar och ytterligare en är på ingång.

Resurser från Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är begärda och på väg till området.

Skogsbrandflyg kommer att bevaka de västra delarna av Jönköpings län under kvällen.

Polis finns på plats och biträder räddningstjänsten i släckningsarbetet. Polispatruller har bland annat stängt av Länsväg 639 mellan Tranhult och Hestra på grund av branden. 

I nuläget finns det ingen prognos för när vägen kan komma att öppnas upp för trafik igen.