Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya bordellen med sexdockor kritiseras

Konceptet finns på flera andra platser i Europa.
Foto: JOHAN ADELGREN

Ett nyöppnat ställe i Danmark erbjuder sexdockor att hyra, i olika scenarion, till timtaxa.

Men många är kritiska då man menar att verksamheten är ett försök att kringgå kopplerilagstiftning och kan uppmuntra brott.

– Vi försöker inte kringgå lagstiftningen. Tvärt om skulle jag vilja påstå att om vi kan bidra till att förhindra människohandel och koppleri så har vi bidragit med något positivt till samhället, säger ägaren till TV2 Østjylland.

Doll house i danska Århus hyr ut sexdockor. Fem olika dockor i lika många rum med olika teman.

Affärsidén har fått många att reagera, men ägaren anser att konceptet är en välgärning i en smutsig sexindustri där många far illa.

– Det finns många prostituerade som tvingas in i sexbranschen och far illa. Det ger en kall upplevelse för kunden så vi erbjuder ett alternativ , säger ägaren som under sitt mellannamn intervjuats av TV2.

Olika temarum

Konceptet finns på flera andra platser i Europa, bland annat i Barcelona och i Tyskland. 

Den danska firman har en värdinna som tar emot kunden och visar denne till den docka och tema som kunden valt - exempelvis en läkarmottagning och ett BDSM-rum.

I nuläget finns fem dockor, men ägarna planerar att utöka sortimentet med en docka som föreställer en gravid kvinna och en manlig docka.

Kritikerna menar att konceptet bara är ett sätt att kringgå förbudet mot att öppna en bordell med riktiga människor, något ägaren förnekar.

– Vi försöker inte kringgå lagstiftningen. Tvärtom skulle jag vilja påstå att om vi kan bidra till att förhindra människohandel och koppleri så har vi bidragit med något positivt till samhället, säger ägaren till TV2.

Verksamheten är inte heller något som tilldragit sig polisens omedelbara intresse.

– Det är inte olagligt att hyra ut dockor, så det är inte direkt något som polisen kommer att lägga sig i, säger Jakob Christiansen kommunikatör på Østjyllands Politi.

Kritik från flera håll

En av dockorna är bara 148 centimeter hög, vilket för tankarna till sexuella övergrepp mot barn. Enligt ägaren följer man dock EU:s regler som stipulerar att barnsexdockor mäter 140 centimeter och nedåt och man har inga som helst intentioner att få pedofiler som kunder.

Experterna är lite kluvna till vilken effekt barnliknande dockor har.

– Vi vet inte var det leder. Det finns ingen forskning som pekar på det ena framför det andra. Så vi tror att det kan vara en lättnad för den som uppvisar dessa tendenser att ha en plats där man kan utleva detta, säger Kuno Sørensen, psykolog på Rädda Barnen till TV2.

Men det finns även andra aspekter av verksamheten som är kontroversiella. Dockuthyrarna är tydliga med att det går att till exempel slå dockorna, så länge de inte går sönder.

– Jag tror att det är bra att få leva ut sina fantasier och avreagera sig. Jag tror inte att det leder till att någon skulle slå en kvinna i verkligheten, säger ägaren till TV2.

"Porr kan fungera som en ventil"

Jack Lukkerz, sexolog i Malmö, ser inga direkta risker med en bordell med sexdockor.

– Det finns många studier på om porr uppmuntrar till sexuella handlingar men inga studier visar sådant samband. Tvärtom verkar det mer fungera som en ventil.

– Men de allra flesta människor som söker sig till exempelvis porr med våldsinslag har det i sig från början. Man söker då sådant för att det bekräftar eller uppfyller en lust. De allra flesta påverkas inte alls, säger han.