Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bluffen på Blocket – drar pengar via sms

Peter Kovacs från Glimmingebro är en van blockethandlare. Foto: Ulf Ryd

"Thank you for the message. Reply help if you need help..."

Så löd delar av sms:et som Peter Kovacs, 50, fick tillbaka efter att ha svarat på intresset för hans blocketannons.

Därefter drogs det pengar från hans kontantkort.

Peter Kovacs från Glimmingebro är en van blockethandlare. Han säljer en hel del gamla prylar på Blocket och är ganska van vid skumma erbjudanden. Det är inte ovanligt att folk vill betala med check från utlandet.

Nu hade han lagt ut en cykel till försäljning. Och när han fick ett sms från en, vad han trodde, potentiell köpare misstänkte han ingenting.

I sms:et stod det "Jag är intresserad av att köpa din cykel" på klockren svenska.

– Då svarade jag "Ring". Och jag hann inte ens få bort mitt finger från telefonen innan jag fick ett ytterligare ett meddelande, säger Peter Kovacs.

Drog pengar från kontantkort

I meddelandet som han fick tillbaka byttes språket plötsligt ut till engelska. I sms:et tackade man för att han valt att sms:a dem och erbjöd olika alternativ. Antingen genom att skriva "Help" för att få hjälp eller för "Stop" för att inte få fler sms.

När han senare kollade på sitt saldo på kontaktkortet upptäckte han att det saknades 30 kronor. Trots att han inte svarade på fler sms.

– Det är inte så mycket pengar i sig, men jag vill varna andra. I sms:et uppmuntrade man till att svara och det kan bli dyrt. Det verkar vara något nytt bedrägeri, säger Peter Kovacs.

"Jag är inte förvånad"

På nationellt bedrägericenter på polisen känner man inte igen metoden. Ingen som Kvällsposten pratar med på enheten har hört om metoden och de har inte fått in något ärende som liknar detta.

– Den metoden har jag inte alls hört om. Men jag är inte förvånad över det. Det är en annan variant av de som redan finns, säger Mattias Falkbåge, ansvarig för förebyggande av bedrägeri, på nationellt bedrägericenter.

Hur kan de dra pengar genom att få ett sms?

– Det handlar bara om teknik. Vet de hur man gör kan de ta vilka priser de vill, säger han.