Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bluffen: "Öppna absolut inte mejlet"

Östen Lundgren fick bluffmejlet där han påstods vara skyldig CDon 23 388 kronor. Han vågade inte öppna den bifogade "fakturan" – och tur var det. Den påstådda fakturan kan innehålla en trojan.  Foto: Privat
Den påstådda fakturan bedragarna skickade till Östen Lundgren. Foto: Skärmavbild

Genom att skicka massmejl i CDon:s namn hoppas bluffmakarna att de får tillgång till alla dina uppgifter.

I mejlet står det att du är skyldig en jättesumma – och när du öppnar den bifogade filen drabbas din dator av virus.

Nu varnar polisen för bedragarna.

– Du ska absolut inte öppna mejlet, säger Tina Tynell på polisens bedrägerisektion i Malmö.

När Östen Lundgren, 71, från Helsingborg öppnade sin mejlkorg fick han en chock.

I ett brev som såg ut att vara från elektronikjätten CDon stod det att Östen beställt varor för 23 388 kronor och att han betalt med Mastercard,

– Jag blev helt skakig, jag vågade inte öppna fakturan som följde med, säger Östen.

I mejlet finns en fil bifogad som påstås vara fakturan. Men filen är i själva verket ett virus och öppnar du filen riskerar du att ladda ned en trojan som gör att den som skickat mejlet får full kontroll över allt innehåll på datorn.

"Någon slags virus"

Östen Lundgren är långt ifrån den ende som drabbats. Massvis av offer har under dagen ringt till polisen, det bekräftar 114 14. Tina Tynell arbetar som är brottsförebyggande samordnare på polisens bedrägerisektion i Malmö, hon säger att det i nuläget är omöjligt att säga hur många människor som drabbats, men att det är tillräckligt många för att polisen har reagerat.

– De skickar ut någon slags virus och hävdar att man är från CDon för att verka mer trovärdiga, och för att öka sannolikheten att folk klickar på länken, säger Tina Tynell.

Sådana här brott är svåra för polisen att utreda.

– Det räknas som phishing, så det går under bedrägeri. Men det är ett klurigt brott i och med att det inte finns så mycket uppgifter mer än IP-nummer att samla in. Vi får ofta vända oss utomlands för att kunna gå vidare med sådant här, säger Tina Tynell.

– Om du får ett sådant här mejl så ska du polisanmäla det och vidarebefordra mejlet till fraud@cdon.com och sen ta bort det med en gång, säger Tynell.

"Riktigt ruggigt"

Östen har polisanmält mejlet och vill varna sina medmänniskor, så att ingen råkar illa ut. Han misstänker att bedragarna har riktat in sig på att slå till mot äldre personer. En annan mottagare som Kvällsposten har talat med, en kvinna som är i 75-årsåldern, tror också att bluffmakarnas urval är utstuderat.

– Jag märker det på alla möjliga sätt. Om du är gammal så finns det alla möjliga som tittar i rullorna och tänker: "Den här människan är nog lite senil". Jag har skaffat en hake att lägga på vid ytterdörrslåset, för det är riktigt ruggigt hur man blir utsatt när man blir gammal, berättar kvinnan.

Kvinnan fick ett krav på 43 513 kronor i mejlet som påstods vara skickat från CDon.

Hon jämför känslorna som hon fick med att bli utsatt för ett inbrott.

– Jag har haft det hemma två gånger och det var det läskigaste jag varit med om. Man fattade inte det innan, att det var så otäckt att främmande människor klivit runt hemma hos en. Det var som en våldtäkt, och det här känns lika obehagligt. Varför har jag fått det här? Har jag fått det för att de gått in och kollat vilket år jag är född och tänkt att jag är så gammal så att jag går att lura? frågar hon sig.

Kvällsposten har sökt representanter från CDon utan att lyckas. Företaget har på sin hemsida, under fliken kontakt, lagt in ett varningsmeddelande till sina kunder.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter - där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​