Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bilderna på prinsen – men vem är fotografen?

Vem är vem i det danska kungahuset?
Här är nya bilden på prins Henrik, som fyller elva år. Den är tagen av hans lillasyster, den blott åttaåriga Athena.
Foto: Prinsessan Athena
Här är prins Henrik med hela sin familj. Pappa Joachim och mamma Marie, storebröderna Nikolai och Felix och lillasyster Athena. Bilden togs i samband med att drotting Margrethe fyllde 78 år i april 2018.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS/STELLA PICTURES

Prins Henrik fyller elva år!

Det firar det danska kungahuset med att publicera nya bilder på honom.

Nu är det många i Danmark som häpnar över vem som har hållit i kameran. 

Danska födelsedagstraditioner skiljer sig en del från svenska. Det mest annorlunda inslaget är nog att man dricker varm choklad med grädde, och till det äter man ”boller” (små frallor) med smör.

Men det danska kungahuset har skapat sig en alldeles egen tradition. När någon av kungafamiljens medlemmar fyller år publiceras nytagna bilder på födelsegrisen. 

Nu fyller prins Henrik, son till prins Joachim och prinsessan Marie, elva år och traditionen följs. Under måndagen publicerades ett par bilder på kungahusets hemsida. Allt var som vanligt alltså. Men en sak fick danskarna att haja till, nämligen namnet på fotografen. 

Det är prins Henriks lillasyster, den blott åttaåriga prinsessan Athena, som har tagit bilderna, vilket både BT och Se og Hør uppmärksammat. 

Kungahuset skriver själva om det på Instagram. 

”I samband med prins Henriks födelsedag är det med glädje som hans föräldrar delar med sig av två bilder som prinsens lillasyster prinsessan Athena har tagit”. 

Till höger i bild syns porträtten som kronprinsessan Mary tagit på sina barn.
Foto: STELLA PICTURES / INSTAGRAM VIA STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: YANNIS VLAMOS/SIPA/SHUTTERSTOCK / YANNIS VLAMOS/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Prins Henrik är döpt till Henrik Carl Joachim Alain och är nummer nio i den danska arvsföljden.
Foto: Prinsessan Athena

Fotointresserad kronprinsessa

Fotointresset i det danska kungahuset är stort. Normalt är det prins Henriks mamma, prinsessan Marie, som tar bilder på sina barn när de fyller år. Men nu har hon alltså överlåtit årets uppdrag till lilla Athena. 

I kungafamiljen är det annars kronprinsessan Mary som är den mest omtalade fotografen. Hon har gått flera kurser och har hyllats för sina bilder. När hon häromveckan delade med sig av en selfie hemifrån slottet kunde man se hur hon hängt upp svartvita konstnärliga bilder på sina fyra barn på väggarna. 

Mest vana vid kameran i det danska kungahuset är det dock prins Henriks storebror Nikolai som har. Fast han befinner sig oftast på den andra sidan linsen, då det är han som blir fotograferad. Han har gjort stor succé som fotomodell och har synts på flera framsidor av stora modemagasin, han har också visat upp kläder för modeskapare som Burberry och Dior.

TV: Barnbarnens fina hälsning till drottningen

Barnbarnens fina hälsning till drottning Margrethe på 80-årsdagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!