Nya bilder: Skånes vargpar kvar i reviret

Den första bilden på parallella vargspår, som togs tidigare i vintras, indikerade att det var ett vargpar på ingång.
Foto: David Börjesson, Länsstyrelsen Skåne
Nu har vargarna filmats av länsstyrelsens kameror.
Vargparet är kvar i sitt revir vid Linderödsåsen.

Sveriges sydligaste vargpar är kvar i Skåne.

Nu har de fångats av länsstyrelsens kameror, och bilderna visar att vargarna är kvar i sitt revir vid Linderödsåsen.

Under vintern har flera vargobservationer gjorts i Sydsverige. På flera platser har ensamma vargar setts stryka runt, ibland helt nära bebyggelse. 

Länsstyrelsen dokumenterar och analyserar observationer, men man tittar även närmare på spår och avföringsprov för att kartlägga vilka individer som rör sig var.

Enstaka observationen av ensamma vargar i Skåne är ovanligt men inte unikt. Men i början av februari inträffade något som verkligen inte hör till vanligheterna: länsstyrelsen meddelade att man spårade två vargar som gick tillsammans i Kristianstads kommun.

– Flera vargar har under de senaste åren rört sig i Skåne. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte oväntat. Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret, har David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen, tidigare berättat.

Vargparet har tidigare bland annat siktats utanför Hörröd i Skåne.
Foto: Johanna Andersson

Nya kameror

Den 17 februari konstaterade länsstyrelsen det finns ett vargrevir vid Linderödsåsen i Skåne. Enligt länsstyrelsen analys är det revirmarkerande paret en hane från Kesberget i Västmanland: honan kommer från Långbogen i Östergötland. Vargindividernas historia har bekräftas genom spårningar i snö och DNA-analyser, utförda av SLU viltskadecenter.

För att ytterligare kartlägga det unika vargparet har länsstyrelsen monterat upp ett antal viltkameror – något som förenklar spårbarheten även i frånvaro av snö. Och nu har det arbetet burit frukt. På en filmsnutt från den 25 februari ses vargparet på Linderödsåsen nosa runt i buskaget för att sedan traska i väg intill varandra.

Att vargparet fattat tycke för Sydsverige gläder många. Samtidigt oroas en del tamdjurs- och hundägare för rovdjuren.

– Jag kan förstå att en vargetablering kan leda till en ökad oro. Jag vill uppmana tamdjursägare att se över sin stängsling, har David Börjesson tidigare berättat.

Enligt länsstyrelsen är det ovanligt att kopplade hundar attackeras. Angrepp drabbar oftast jakthundar som springer lösa under jakt.TV: Alexandra, 27, flyttade till Dubai – säljer klockor för miljoner

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!