Nya bevisen mot Peter Madsen: Mordfilmer

Under dagens omhäktningsförhandling mot Peter Madsen kommer åklagaren presentera nya bevis.
Foto: / AFP / Scanpix Denmark
Foto: AP

Polisen har säkrat DNA-spår från Kim Wall på Peter Madsens kropp.

Och i Madsens dator har man hittat filmer där kvinnor dödas och torteras.

Det meddelade åklagare Jakob Buch-Jepsen när Peter Madsen under tisdagen omhäktades, misstänkt för mord på den svenska journalisten Kim Wall.

Enligt åklagaren har man även hittat flera stickskador på Kim Walls kropp.

– Bevisen gör att misstankarna mot Peter Madsen har stärkts, säger åklagare Jakob Buch-Jepsen.

I dag omhäktades Peter Madsen i Köpenhamns byrett, misstänkt för mordet på Kim Wall, och för brott mot griftefriden.

Enligt åklagare Jakob Buch-Jepsen har polisens utredare gjort stora framsteg sedan Peter Madsen omhäktades senaste i början av september.

Madsens egen förklaring är att det skedde en olycka ombord på hans ubåt Nautilus den 10 augusti. Men den 21 augusti flöt Kim Walls stympade kropp i land utanför ön Amager i Köpenhamn.


Stickskador på kroppen

Åklagaren och polisens teori är att Peter Madsen mördade Kim Wall och sedan styckade hennes kropp för att röja undan bevis.

Åklagaren gick under häktningsförhandling igenom skadorna på Kim Walls kropp. Bland annat ska hon haft ett femtontal stickskador på kroppen. Skadorna ska enligt åklagaren ha tillfogats kroppen innan eller strax efter hennes död.

Tortyrfilmer på datorn

Polisen har även gått igenom Peter Madsens dator, som ledde till en hårddisk där material som kan komma ha stor betydelse för utredning hittades. 

På hårddisken hittades material som visar tortyr av kvinnor, enligt åklagaren.

– Det är vår uppfattning att det handlar om filmer med mord på kvinnor. 

Jakob Buch-Jepsen poängterar särskilt att filmerna på intet sätt är producerade av Peter Madsen, men att förekomsten av filmerna på hårddisken är ett viktigt bevis.

– På hårddisken finns flera filmer som visar avrättningar av kvinnor. Det är filmer som är producerade utomlands. Men det visar något om att man har intresse kring fetisch, tortyr och mord, säger han.

På Peter Madsens kropp har även DNA-spår från Kim Wall hittats, bland annat i nacken. 

Medverkade via video

Försvarsadvokat Betina Hald Engmark och Peter Madsen medverkade via videolänk från fängelset. Peter Madsen, glasögonprydd och klädd i en militärjacka, släppte inte kameran med blicken. 

– Jag vill gärna precisera: den datorn som polisen tog från verkstaden är inte min. Vi har bland annat haft en praktikant hos oss, sa Peter Madsen.

Betina Hald Engmark menade att åklagaren utelämnat viktiga detaljer i obduktionsrapporten och att skadorna på Kim Walls kropp kan ha uppkommit av fallet. 

Betina Hald Engmark hävdar att åklagaren inte har presenterat så starka bevis att misstanken har stärkts. Hon kommenterar även förundersökningen.

– Jag anser fortfarande inte att polisen har prövat min klients förklaring. Och jag har inte hört något om en rekonstruktion, som min klient gärna skulle vilja delta i. 

– Åklagaren har inte presenterat alla delar av obduktionsrapporten. Bland annat har Kim Wall blåmärken som uppkommit efter hennes död, som styrker min klients förklaring om att det skett en olycka, säger försvarsadvokaten. 

Ska sinnesundersökas

Vid den förra omhäktningen vägrade Peter Madsen och hans advokat att gå med på åklagarens krav om en rättspsykiatrisk undersökning. Rätten beslutade då att Madsen skulle tvångsinläggas på en klinik för att undersökningen skulle kunna genomföras. 

Men för tio dagar sedan ändrade Madsen inställning. Hans advokat Betina Hald Engmark meddelade att hennes klient nu vill medverka till undersökningen.

Det innebär att Madsen inte behöver låsas in på kliniken utan i stället kommer att köras vid flera tillfällen för att göra undersökningen.

– Det kan vara så att han föredrar att inte vara inlåst på rättspsykiatrisk klinik. Det kan också vara så att man vill medverka för att det ska gå snabbare, säger åklagare Jakob Buch-Jepsen. 

Sinnesundersökningen tros vara klar framåt årsskiftet.

Madsen ska nu vara häktad till den 31 oktober. 


LÄS MER: Detta har hänt i fallet med ubåten – Peter Madsen misstänks för mord på Kim Wall 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!