Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya bevis – rättegång om giftskandal skjuts upp

Foto: HASSE HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG/TT NYHETSBYRÅN

Har invånare i Kallinge i Blekinge skadats genom att dricka förgiftat vatten i åratals? Så lyder huvudfrågan i den uppmärksammade rättegången om den så kallade PFAS-skandalen som skulle ha startat i dag.

Men målet skjuts upp – i sista stund.

Bara timmar innan rättegångsstart har Miljöteknik vid Ronneby kommun inkommit med nya bevis. Tingsrätten har godkänt rapporten, men målet skjuts upp till februari, rapporterar P4 Blekinge.

De nya bevisen består av ett flertal forskningsrapporter från Lunds universitet. säger Ronnebys kommunjurist Mathias Kågell-Landgren till TT.

– Det är rapporter som handlar om de människor som bor i Kallinge. Lunds universitet genomför forskning som tittat på vilka effekter PFAS har i kroppen, säger han och tillägger att han inte kan gå in på vilken av parterna som rapporterna skulle vara en fördel för.

TT: Varför lämnade ni in det här så sent?

–  Därför att beviset inte fanns tillgängligt tidigare.

”Större risk”

Det var fyra år sedan som runt 165 privatpersoner stämde det kommunala vatten- och avloppsföretaget Ronneby Miljö och Teknik (Miljöteknik) för att i flera år ha levererat dricksvatten som varit förgiftat med högfluorerade kemikalier (PFAS). Först nu skulle rättegången ha dragits i gång vid Blekinge tingsrätt – en dag som många sett fram emot.

Kallingebon Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen som driver rättsprocessen är besviken men också lättad över att rättegången skjuts upp.

– Det har varit motpartens desperata försök att skaffa sig ett övertag i huvudförhandling genom att dagen innan skicka sin nya bevisning. Som tur är har rätten gett oss tid, säger han när TT ringer.

Utländsk forskning i bevis

För två år sedan slog Högsta domstolen (HD) fast att målet ska prövas enligt produktansvarslagen. Det innebär att leverantören Miljöteknik har ett långtgående ansvar för alla typer av personskador som orsakas av vattnet människor har druckit.

Frågan är: Kan PFAS-föreningen påvisa personskador enligt lagens mening?

– Är det en skada i sig att ha skyhöga halter av det här i kroppen? Eller måste man ha blivit sjuk innan det klassas som en skada? säger Herman Afzelius och fortsätter:

– Vi hävdar ju att förgiftningen i sig, att vi har de här kemikalierna i oss i resten av vårt liv, är en försämring av våra kroppar. Det är en större risk för oss att få diverse sjukdomar än den som inte har något gift i sin kropp.

Framför allt förlitar sig PFAS-föreningen på utländsk forskning i sin bevisning samt vittnesmål från sakkunniga.

Liknande fall i USA

För några år sedan betalade det amerikanska kemiföretaget Dupont – efter en förlikningsprocess – runt sex miljarder kronor till 3 500 personer som hade drabbats av att företaget förorenat dricksvatten med ämnet PFOA i delstaterna Ohio och West Virginia.

I Sverige finns det ingen möjlighet att få skyhöga belopp i skadestånd, men även om PFAS-föreningen vill ha kompensation är det inte den primära frågan för de drabbade.

Februari nästa år

Försvarsmakten har tagit på sig ansvaret för att dricksvattnet i Kallinge har förorenats med PFAS, men föreningens motpart i stämningen är alltså det kommunala vattenbolaget i egenskap av leverantör av vattnet.

Ronneby kommun anser att rättegången är en del av kommunens ansvarstagande för dricksvattnet. Enligt kommunjurist Mathias Kågell-Landgren handlar det om att klargöra vad som gäller för alla, då det är många som druckit av vattnet.

Förlorar föreningen målet i Blekinge tingsrätt kommer privatpersonerna att få stå för rättegångskostnaderna.

Nu står det dock klart att rättegången skjuts upp till 8 februari nästa år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!