Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bevis hittade i Malmö mot misstänkta i dansk sprängning

Ytterligare två anhållna för bomb i Köpenhamn
Den här bilen misstänks ha kört från Malmö till Köpenhamn av de två svenskarna.
Foto: Dansk polis
Kammaråklagare Kristian Lindhoff Carleson har nu begärt att Malmö tingsrätt ska pröva beslagen
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen i Sverige har gjort nya beslag i utredningen av attentatet av skattekontoret i Köpenhamn.

Beslagen har gjorts hos den 23-åring som är internationellt efterlyst. Men misstänkta bevis har också hittats hos en 29-årig Malmöbo.

Vid ett flertal tillslag i förra veckan i Malmö med omnejd gjorde polisen i Malmö sammanlagt åtta husrannsakningar. Hemma hos den 22-åring som nu sitter häktad i Malmö misstänkt för sprängningen den 6 augusti i Köpenhamn hittade polisen bland annat kläder, mobiltelefon och dator. Beslagen finns än så länge hos Malmöpolisen men dansk polis anser att det kan vara bevis som knyter 22-åringen till sprängningen.

22-åringen har motsatt sig att beslagen överlämnas till polisen i Köpenhamn.

Men nu framkommer att Malmöpolisen även gjort beslag av misstänkta bevis som tillhör den 23-åringen som är internationellt efterlyst av danska myndigheter. 23-åringen misstänks ha kört från Malmö till Köpenhamn och placerat ut sprängladdningen.

Bevisen hemliga

Advokat Clas Schumacher företräder 23-åringen i den del som gäller beslagen.

– Det är fråga om prövning av beslag och det är polisen i Danmark som har begärt ut sakerna. Saken rör allmänfarlig ödeläggelse, säger han.

Han vill inte lämna mer uppgifter och hänvisar till att övrig information är sekretessbelagd.

Kammaråklagare Kristian Lindhoff Carleson har nu begärt att Malmö tingsrätt ska pröva beslagen. Men förutom beslag som tillhör 23-åringen har Malmöpolisen gjort husrannsakningar och beslagtagit misstänkta bevis som tillhör en 29-årig Malmöbo. Det handlar om sammanlagt fem beslag som gjorts i Malmö.

Bilen som 22-åringen och 23-åringen misstänks ha använt, en vit skåpbil tillverkad av Citroën körde runt i Köpenhamn under kvällen den 6 augusti. Polisen i Köpenhamn har efterlyst vittnen som sett bilen. Dansk polis har bilder som visar att bilen kom från Malmö och körde över Öresundsbron innan och efter sprängningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!