Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beslutet om Peter Madsens fängelseliv

Peter Madsen omfattas inte längre av brev- och besökskontroll.Foto: DEADLINE PRESS
Den svenska journalisten Kim Wall mördades ombord på Madsens hembyggda ubåt UC3 Nautilus.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter att ha omfattats av brev- och besökskontroll får nu Peter Madsen friare tyglar.

Restriktionerna hävs och den danske ubåtsbyggaren får möjlighet att skicka, och ta emot, brev utan censurering.

– De är upphävda, skriver Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark i ett sms till BT.

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes den 25 april till livstids fängelse för mordet på journalisten Kim Wall. Peter Madsen har överklagat domen som föll i Köpenhamns tingsrätt, eftersom han fortfarande hävdar sin oskuld. 

Madsen har under sin tid i häktet haft tydliga begränsningar i form av besöks- och brevkontroll. Men nu annulleras restriktionerna.

– De är upphävda, skriver Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark i ett sms till BT.

Läser igenom alla brev

Besöks- och brevkontroll är en sanktion som domstolen kan dela ut om det medför en risk att vittnen kan påverkas. Trots att rättsprocessen inte är över i detta ärende har restriktionerna kunnat hävas, eftersom vittnen redan har hörts i domstolen.

– Han har haft stränga regler i häktet, har Betina Hald Engmark tidigare sagt till DR Nyheter.

 

LÄS MER: Peter Madsen döms till livstids fängelse

 

När en frihetsberövad person begränsas via besöks- och brevkontroll tas alla breven emot av polisen. De läser igenom breven och stryker allt som berör ärendet, fängelset eller häktet. Besök kan enbart ske i begränsad omfattning och en polis medverkar under hela mötet. Detta är nu någonting som tillhör Madsens förflutna.

– När brevkontrollen är upphävd kan man skicka och ta emot alla brev som man vill. Vi läser inte breven, vi öppnar dem bara för att se så det inte ligger någonting i dem. Man har rätt till minst en timmes okontrollerat besök i veckan. På sin besökslista kan man ha upp till tio personer, säger Kim Østerbye vid Fængselsforbundet, till tidningen.

Peter Madsens advokat, Betina Hald Engmark.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Känner av din närvaro”

Peter Madsen har varit en flitig brevskrivare från häktet, även då han omfattades av begränsningarna. Dansken har bland annat skrivit brev till sin älskarinna Deidre King, kort efter att han anhölls misstänkt för mordet.

”Jag har sparat alla härliga dofter som du har skickat mig, och jag känner av din närvaro varje gång jag läser det brev som du skickade till mig”, har han bland annat skrivit i ett av sina brev till Deidre.

Tre handskrivna brev har Peter Madsen skickat till Kim Walls vän, journalisten May Jeong, vilket hon berättar om i en artikel i tidningen Wired. Jeong tog kontakt med Madsen för att hon ville få reda på vad som hade hänt med Kim Wall.

I breven berättade Madsen om hur tråkigt det var i häktet och att han bara hade papper och penna att sysselsätta sig med.