Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beslutet: Distans för var fjärde gymnasieelev i Malmö

Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör i ett pressmeddelande.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fram tills den 15 juni var Folkhälsomyndighetens rekommendation att alla gymnasieelever skulle plugga på distans.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Efter höstlovet ska var fjärde gymnasieelev i Malmö plugga på distans.

Beslutet kommer efter de skärpta coronarestriktionerna i Skåne.

– Vi gör den här förändringen för att minska smittspridningen, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör i ett pressmeddelande.

De nya skarpa coronarestriktionerna i Skåne har fått Malmö stad att tänka om gällande de kommunala gymnasieskolorna.

Nu har man tagit beslut: efter höstlovet ska var fjärde gymnasieelev få fjärr- eller distansundervisning. Ett beslut som gäller tills vidare men kan komma att ändras enligt information på Malmö Stads hemsida.

– De skärpta råden för Skåne måste tas på allvar. Vi gör den här förändringen för att minska smittspridningen. Den här åtgärden minskar trycket både på kollektivtrafiken och på våra skolor, säger Lars Rehnberg.

Den nya distansundervisningen ska införas successivt med start nästa vecka och det är skolorna som själva tar fram förslag på hur upplägget ska se ut på respektive skola. 

Sammanlagt skriver Malmö stad dock att förändringen kommer innebära att cirka 1300 elever färre tar sig till skolan varje dag.

Fram tills den 15 juni rekommenderade Folkhälsomyndigheten distansundervisning på alla gymnasieskolor i Sverige. Från och med höstterminen gick många skolor tillbaka till normal undervisning igen. 

Inte aktuellt att stänga skolorna helt

Malmö stad tog beslutet trots att Eva Melander, smittskyddsläkare, inte tycker att skolorna bör stänga. 

– Skolor, inklusive gymnasieskolor, ingår inte i de skärpta allmänna råden. I dag är det inte läge för stänga några skolor eller generellt rekommendera enbart distansundervisning, säger hon i ett pressmeddelande. 

Även Lars Rehnberg menar att det i nuläget inte är aktuellt att stänga gymnasieskolans lokaler helt för eleverna.

– Vi ser ett fortsatt behov av att i så hög utsträckning som möjligt bedriva undervisning på plats i skolorna. Men läget med kraftigt ökad smittspridning i Skåne gör att vi landat i detta beslut med en utökad undervisning på distans. 

RESTRIKTIONERNA SOM GÄLLER

• Alla bör undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel om det inte är helt nödvändigt. 

• Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Alla avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga.

• Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka.

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

• Arbetsgivare bör ge förutsättningar och uppmana personal att arbeta hemifrån när det är möjligt. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas.

Beslutet gäller alltså endast Malmö men om smittan fortsätter öka anser regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) att åtgärden inte kan uteslutas även generellt. 

– Jag tycker att den möjligheten bör övervägas om smittan i landet fortsätter upp några veckor framåt. De som har arbeten som inte kan genomföras på distans måste ju gå aktivt till sina arbeten men gymnasiestudier kan faktiskt genomföras lättare på distans och det handlar också om alla lärare som många gånger kan vara lite äldre som i dag får träffa väldigt många ungdomar i relativt trånga miljöer, sa han under onsdagen till Kvällsposten. 

Lärarnas Riksförbunds varning om distansundervisningen:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!