Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inget kaos vid de stängda gränserna: ”Varit lugnt”

LIVE-TV: Senaste nyheterna.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade under fredagskvällen att de danska gränserna skulle stängas.
Foto: FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK / FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Den danska regeringen har stängt gränsen mot Sverige på grund av spridningen av coronaviruset. 

Anders Fransson från danska rikspolisstyrelsen berättade under en pressträff på måndagen att det har varit lugnt vid de stängda gränserna. 

– Folk har hört budskapet så antalet personer som kommer till gränsen är väldigt begränsat. När de få som kommit fått höra att de inte får komma in i landet har det gått lugnt till, säger han. 

Klockan 12 i lördags sattes nya gränskontroller upp kring Danmark. För resenärer över Öresundsbron innebär det att samtliga kommer att kontrolleras. 

Påbudet kommer att gälla till den 13 april.

Dansk polis har upprättat kontroller för biltrafik på Pepparholm, den konstgjorda ö som ligger halvägs ut på bron. Den som inte har ett giltigt skäl att komma in i Danmark, beordras att vända om.

Anders Fransson från danska rikspolisstyrelsen berättade under en pressträff på måndagen att det har varit lugnt vid de stängda gränserna. 

– Folk har hört budskapet så antalet personer som kommer till gränsen är väldigt begränsat. När de få som kommit fått höra att de inte får komma in i landet har det gått lugnt till, säger han. 

För Skånetrafiken – som trafikerar Öresundsbron – kom det danska regeringsbeskedet som en överraskning.

På lördagen skrev Skånetrafiken i ett pressmeddelande att man på grund av det danska beslutet tvingas att kraftigt begränsa trafiken.

I stället för att som normalt köra sex tåg i timmen över Öresundsbron blir det från och med söndagen endast ett tåg i timmen. Då var också beskedet att slutstationen att slutstationen för tågen skulle Kastrup och inte som normalt Köpenhamns huvudbangård.

Numera går det bara ett tåg i timmen från Malmö till Köpenhamn, jämfört med sex avgångar i timmen som det var tidigare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

”Längre restider och risk för trängsel”

Men under natten till måndag fattades beslutet att Öresundståg fortsatt får rulla ända in till centralstationen i Köpenhamn. 

– Att köra tåget vidare är en klar förbättring även om det danska beslutet leder till längre restider och risk för trängsel, säger Maria Nyman, affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken.

Skånetrafiken kommer under vardagar att köra ett tåg i timmen till Köpenhamn i stället för normala sex avgångar i timmen.

En gränskontroll kommer att genomföras på Kastrup och de som godkänns där får kliva på samma tåg och fortsätta resan in mot Köpenhamn. Tåget kommer därefter även att stanna på hållplatserna Tårnby och Ørestad.

- Vi uppmanar alla att planera sin resa noggrant, läsa på vår hemsida och via den danska polisens hemsida uppdatera sig kring de regler som gäller för resor till och från Danmark, säger Maria Nyman. 

Giltigt skäl för att resa in i Danmark är exempelvis pendling till arbete i landet eller om man ska hämta gods. Också den som ska åka till Danmark för att till exempel hälsa på en nära anhörig som är svårt sjuk får passera.

Så här planerar Skånetrafiken trafikupplägget

Öresundstågen från Sverige stannar på Kastrup där samtliga passagerare måste kliva av så att den danska polisen kan bedöma om man är behörig att resa in i Danmark eller inte. Därefter får de som polisen släpper in resa vidare med samma tåg.

Tåg mot Danmark lämnar Malmö C 33 minuter över hel timme. Tåg mot Malmö lämnar Kastrup 22 minuter över hel timme. Tågen gör även uppehåll på Triangeln och Hyllie station.

Öresundstågstrafiken norrifrån vänder på Malmö C och stannar inte på Triangeln och Hyllie, men går i övrigt i stort sett som vanligt. 

Under veckan kommer Skånetrafiken tvingas till en viss reducering av antalet avgångar under rusningstid. 

TV: Här stoppas Kvällspostens reporter på Öresundsbron

I lördags infördes de nya hårda reglerna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!