Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bedrägerimetoden: Påhittade fotbollscuper

18 unga fotbollsspelare från Ghana försökte komma till Öland genom en påhittad cup. Arkivbild.
Foto: IMAGO / ALL OVER PRESS/ALL OVER PRESS IMAGO
IFK Borgholm är klubben som har råkat ut för bedrägeriförsök.
Foto: Google maps

Med hjälp av en falsk namnunderskrift och en påhittad fotbollscup har flera fotbollsspelare försökt ta sig från Ghana ta sig till Öland.

IFK Borgholm har varit måltavlan för de hittills misslyckade bedrägeriförsöken.

– Vi vet inte om det handlar om människosmuggling eller om han får pengar genom anmälningsavgifter till den här påhittade cupen, säger Magnus Petersson, fotbollsansvarig i IFK Borgholm till Ölandsbladet.

Genom en påhittad fotbollscup försökte 18 unga fotbollsspelare från Ghana komma till Öland. Två gånger på fyra år har IFK Borgholm råkat ut för bedrägeriförsöken.

I ett mejl som skickades ut till IFK Borgholms kansli berättade avsändaren att de hade fått en inbjudan om en fotbollscup i Borgholm. Bedrägeriet kunde snabbt genomskådas av klubben – eftersom cupen inte existerade.

– Förmodligen har den här personen skickat runt detta till olika fotbollsklubbar. Men det är oklart vad han får ut av det. Vi vet inte om det handlar om människosmuggling eller om han får pengar genom anmälningsavgifter till den här påhittade cupen, säger Magnus Petersson, fotbollsansvarig i IFK Borgholm till Ölandsbladet.


LÄS MER: Bank-id-bedragaren blåste Björn på livsbesparingarna


Kan ha kopierat namnunderskrift

För fyra år sedan liknade klubben ut för ett liknande bedrägeriförsök. 23 personer från samma land försökte även då ta sig in i Sverige, med hjälp av förfalskade handlingar och en påhittad fotbollscup. Inte heller då skulle någon cup anordnas.

Margaretha Pohjonen Wittenberg var då ordförande i IFK Borgholm. Hennes namnteckning hade bedragarna förfalskat.

– De har förmodligen kopierat min namnunderskrift från en gammal spelarövergång med en före detta spelare från föreningen, säger hon.

Om det är den före detta medlemmen som är orsaken till bedrägeriförsöken är inte fastställt.

– Vi har ingen kontakt med spelaren i dag och vi vet inte om det är han. Det kan vara någon annan som på något sätt fått tag i namnunderskriften genom honom, säger Magnus Petersson. 

Händelsen är anmäld av förbundsjuristen. Migrationsverket och Ghanas fotbollsförbund är dessutom kontaktade av IFK Borgholm, i hopp om att få bukt med problemet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!